top banner

Bancile din Romania, locul trei in UE la profitabilitate

07 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Bancile din Romania sunt printre cele mai profitabile dintre cele din tarile membre ale Autoritatii Bancare Europene (ABE), reiese dintr-un raport al institutiei. Astfel, tara noastra se afla pe locul trei, din acest punct de vedere, dupa Bulgaria si Ungaria.
Potrivit documentului, la jumatatea acestui an, bancile din Romania aveau un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 16,4%, aproape triplu fata cu media europeana, iar rentabilitatea activelor (ROA) a fost de 1,87%, de peste cinci ori mai mare decat media UE.
In acelasi timp, in Bulgaria si Ungaria, indicatorul ROE depaseste 19%. Pe de alta parte, la nivelul Uniunii Europene (UE), media ROE era, la jumatatea anului, de doar 5,7%.
Structura finantarii s-a schimabat fundamental
De altfel, bancile din Romania stau, pe medie, mai bine decat bancile din alte tari europene la indicatorii de risc.
Rata fondurilor proprii de nivel I de baza, un indicator al capitalizarii, era de 16,8% la jumatatea anului, fata de o medie europeana de 13,5%. Un nivel de solvabilitate de peste 14% este pus in zona de verde de catre ABE, in timp ce un nivel de sub 11% este in zona rosie.
Totodata, bancile romanesti luate in calcul de ABE sunt in top in privinta veniturilor din dobanzi si comisioane si au costuri reduse. Acestea sunt mai eficiente decat media sistemului bancar european, cu 51 de centi cheltuiti la fiecare euro venit, fata de 62 de centi la un euro in UE.
Si in privinta structurii de finantare, bancile din Romania sunt peste media UE, avand in vedere ca susrsele externe de finantare, din perioada de dinainte de criza, au fost inlocuite cu surse interne. Astfel, de la un raport credite/depozite de 120% la finele lui 2008 au ajuns la 78% in septembrie 2016, in timp ce media UE este de 120%.
Creditele neperformante inca ne trag in jos
Pe de alta parte, insa, institutiile din Romania stau mai prost decat cele din Europa la capitolul credite neperformante. Desi rata acestora s-a injumatatit in ultimii doi ani, si a ajuns la aproximativ 12% la jumatatea anului, ramane mai mult decat dubla fata de media UE, de 5,5%.
Cu toate acestea, rata de acoperire cu provizioane era de 55,6% la finele semestrului doi, fata de o medie europeana de 44%.
O alta problema a bancilor romanesti provine din faptul ca aproape 7% din volumul de credite a fost deja restructurat – dublu fata de media UE – iar aceste imprumuturi au tendinta sa devina neperformante.
De altfel, rata ridicata a creditelor neperformante, alaturi de profitabilitatea redusa sunt cele mai mari riscuri ale sistemului bancar european, potrivit raportului de risc publicat de ABE.
Bancile europene aveau credite neperformante de peste 1.000 de miliarde de euro la jumatatea anului, si mai mult de o treime din tarile europene inregistrau o rata de peste 10% a neperformantei in sistemul bancar.
Dintre bancile romanesti, primele trei in functie de active, respectiv Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale si Banca Transilvania au contribuit la raportul de risc al ABE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul