top banner

Bancile cu capital grecesc din Romania nu au restrictii in activitate

30 Iunie 2015 | Autor: Conso

Bancile cu capital grecesc din Romania isi desfasoara activitatea in mod normal, sustin reprezentantii acestora. In plus, indicatorii de solvabilitate ai bancilor sunt peste media sistemului bancar. Oficiali din cadrul institutiilor reamintesc deponentilor lor ca economiile le sunt garantate pana in limita a 100.000 de euro per deponent per banca.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) da asigurari ca bancile grecesti din tara noastra nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si supravegherii BNR.
Oficiali din cadrul Bancpost au declarat ca activitatea bancii se desfasoara normal. ”Bancpost este o banca romaneasca, o subsidiara independenta, cu propriul capital si nivel de lichiditate. Ca persoana juridica romana, Bancpost functioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei din Romania si sub reglementarea si supravegherea directa a BNR si nu este afectata de masurile si evolutiile din Grecia", au anuntat reprezentantii bancii.
In plus, potrivit acestora, banca este foarte bine capitalizata, indicatorul de solvabilitate (adecvarea capitalului) situandu-se la 18%, cu mult peste cerintele minime de prudentialitate impuse de legislatie, de 8%. De asemenea, Bancpost detine un raport credite/depozite subunitar, de 84%, fapt care sustine un grad ridicat de independenta in gestionarea propriei activitati bancare.
La randul sau, Piraeus Bank Romania este banca romaneasca, cu capital grecesc, afirma reprezentantii institutiei. "Toate operatiunile sunt localizate si integrate politicilor pietei bancare din Romania, reglementate de BNR. Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile", se arata intr-un comunicat al bancii.
Potrivit documentului, Banca Nationala a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. ”Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor", se precizeaza in comunicat.
Reprezentantii bancii mai precizeaza ca institutia financiara are active de doua miliarde de euro, lichiditati peste media pietei si solvabilitate de 12,7%. In total, Piraeus Bank Romania are 300.000 de clienti in cele 120 de sucursale din tara, se mai arata in comunicat.
Alpha Bank, alta banca romaneasca cu capital grecesc, a precizat ca isi desfasoara activitatea in mod normal si ca nu are probleme de solvabilitate sau lichiditate.
"Alpha Bank Romania isi desfasoara activitatea in conditii normale, fara niciun fel de restrictii, independent de evolutia situatiei din Grecia. Suntem o banca romaneasca, iar operatiunile noastre se deruleaza in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si sub atenta supraveghere a acesteia. Banca este foarte bine capitalizata si foarte lichida, cu o solvabilitate peste media sistemului bancar romanesc", a declara presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu.
Si  Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a anuntat ca isi desfasoara operatiunile cu clientii in conditii normale, acestea nefiind afectate de situatia din Grecia.
”Banca este o institutie financiara romaneasca, reglementata si supravegheata de catre BNR. Banca Romaneasca are un nivel de lichiditate ridicat si este una dintre cel mai bine capitalizate banci de pe piata locala, cu un indice de solvabilitate de 17,52%, dublu fata de cerintele minime prudentiale”, sustine presedintele institutiei, Ioannis Kougionas.
Acestea sunt cele patru mari banci cu capital grecesc prezente pe piata romaneasca.
In Grecia, bancile sunt inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendumul in care populatia este chemata sa se pronunte pentru sau impotriva masurilor de austeritate cerute de Comisia Europeana pentru a prelungi ajutorul financiar pentru aceasta tara. Pana atunci, clientii bancilor nu pot retrage de la ATM mai mult de 60 de euro pe zi.
Autotitatile au anuntat, insa, ca miercuri vor fi redeschise 1.000 de sucursale bancare, pentru pensionarii care nu folosesc cardurile la automatele bancare. Potrivit Reuters, sucursalele vor fi deschise pana la sfarsitul saptamanii iar pensionarii vor putea retrage pana la 120 de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul