Bancile cu capital grecesc din Romania nu au restrictii in activitate

Bancile cu capital grecesc din Romania isi desfasoara activitatea in mod normal, sustin reprezentantii acestora. In plus, indicatorii de solvabilitate ai bancilor sunt peste media sistemului bancar. Oficiali din cadrul institutiilor reamintesc deponentilor lor ca economiile le sunt garantate pana in limita a 100.000 de euro per deponent per banca.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) da asigurari ca bancile grecesti din tara noastra nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si supravegherii BNR.

Oficiali din cadrul Bancpost au declarat ca activitatea bancii se desfasoara normal. ”Bancpost este o banca romaneasca, o subsidiara independenta, cu propriul capital si nivel de lichiditate. Ca persoana juridica romana, Bancpost functioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei din Romania si sub reglementarea si supravegherea directa a BNR si nu este afectata de masurile si evolutiile din Grecia", au anuntat reprezentantii bancii.

In plus, potrivit acestora, banca este foarte bine capitalizata, indicatorul de solvabilitate (adecvarea capitalului) situandu-se la 18%, cu mult peste cerintele minime de prudentialitate impuse de legislatie, de 8%. De asemenea, Bancpost detine un raport credite/depozite subunitar, de 84%, fapt care sustine un grad ridicat de independenta in gestionarea propriei activitati bancare.

La randul sau, Piraeus Bank Romania este banca romaneasca, cu capital grecesc, afirma reprezentantii institutiei. "Toate operatiunile sunt localizate si integrate politicilor pietei bancare din Romania, reglementate de BNR. Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile", se arata intr-un comunicat al bancii.

Potrivit documentului, Banca Nationala a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. ”Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii bancii mai precizeaza ca institutia financiara are active de doua miliarde de euro, lichiditati peste media pietei si solvabilitate de 12,7%. In total, Piraeus Bank Romania are 300.000 de clienti in cele 120 de sucursale din tara, se mai arata in comunicat.

Alpha Bank, alta banca romaneasca cu capital grecesc, a precizat ca isi desfasoara activitatea in mod normal si ca nu are probleme de solvabilitate sau lichiditate.

"Alpha Bank Romania isi desfasoara activitatea in conditii normale, fara niciun fel de restrictii, independent de evolutia situatiei din Grecia. Suntem o banca romaneasca, iar operatiunile noastre se deruleaza in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si sub atenta supraveghere a acesteia. Banca este foarte bine capitalizata si foarte lichida, cu o solvabilitate peste media sistemului bancar romanesc", a declara presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu.

Si  Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a anuntat ca isi desfasoara operatiunile cu clientii in conditii normale, acestea nefiind afectate de situatia din Grecia.

”Banca este o institutie financiara romaneasca, reglementata si supravegheata de catre BNR. Banca Romaneasca are un nivel de lichiditate ridicat si este una dintre cel mai bine capitalizate banci de pe piata locala, cu un indice de solvabilitate de 17,52%, dublu fata de cerintele minime prudentiale”, sustine presedintele institutiei, Ioannis Kougionas.

Acestea sunt cele patru mari banci cu capital grecesc prezente pe piata romaneasca.

In Grecia, bancile sunt inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendumul in care populatia este chemata sa se pronunte pentru sau impotriva masurilor de austeritate cerute de Comisia Europeana pentru a prelungi ajutorul financiar pentru aceasta tara. Pana atunci, clientii bancilor nu pot retrage de la ATM mai mult de 60 de euro pe zi.

Autotitatile au anuntat, insa, ca miercuri vor fi redeschise 1.000 de sucursale bancare, pentru pensionarii care nu folosesc cardurile la automatele bancare. Potrivit Reuters, sucursalele vor fi deschise pana la sfarsitul saptamanii iar pensionarii vor putea retrage pana la 120 de euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus