Bancile cu capital grecesc din Romania nu au restrictii in activitate


Bancile cu capital grecesc din Romania isi desfasoara activitatea in mod normal, sustin reprezentantii acestora. In plus, indicatorii de solvabilitate ai bancilor sunt peste media sistemului bancar. Oficiali din cadrul institutiilor reamintesc deponentilor lor ca economiile le sunt garantate pana in limita a 100.000 de euro per deponent per banca.


Banca Nationala a Romaniei (BNR) da asigurari ca bancile grecesti din tara noastra nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si supravegherii BNR.

Oficiali din cadrul Bancpost au declarat ca activitatea bancii se desfasoara normal. ”Bancpost este o banca romaneasca, o subsidiara independenta, cu propriul capital si nivel de lichiditate. Ca persoana juridica romana, Bancpost functioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei din Romania si sub reglementarea si supravegherea directa a BNR si nu este afectata de masurile si evolutiile din Grecia", au anuntat reprezentantii bancii.

In plus, potrivit acestora, banca este foarte bine capitalizata, indicatorul de solvabilitate (adecvarea capitalului) situandu-se la 18%, cu mult peste cerintele minime de prudentialitate impuse de legislatie, de 8%. De asemenea, Bancpost detine un raport credite/depozite subunitar, de 84%, fapt care sustine un grad ridicat de independenta in gestionarea propriei activitati bancare.

La randul sau, Piraeus Bank Romania este banca romaneasca, cu capital grecesc, afirma reprezentantii institutiei. "Toate operatiunile sunt localizate si integrate politicilor pietei bancare din Romania, reglementate de BNR. Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile", se arata intr-un comunicat al bancii.

Potrivit documentului, Banca Nationala a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. ”Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii bancii mai precizeaza ca institutia financiara are active de doua miliarde de euro, lichiditati peste media pietei si solvabilitate de 12,7%. In total, Piraeus Bank Romania are 300.000 de clienti in cele 120 de sucursale din tara, se mai arata in comunicat.

Alpha Bank, alta banca romaneasca cu capital grecesc, a precizat ca isi desfasoara activitatea in mod normal si ca nu are probleme de solvabilitate sau lichiditate.

"Alpha Bank Romania isi desfasoara activitatea in conditii normale, fara niciun fel de restrictii, independent de evolutia situatiei din Grecia. Suntem o banca romaneasca, iar operatiunile noastre se deruleaza in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si sub atenta supraveghere a acesteia. Banca este foarte bine capitalizata si foarte lichida, cu o solvabilitate peste media sistemului bancar romanesc", a declara presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu.

Si  Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a anuntat ca isi desfasoara operatiunile cu clientii in conditii normale, acestea nefiind afectate de situatia din Grecia.

”Banca este o institutie financiara romaneasca, reglementata si supravegheata de catre BNR. Banca Romaneasca are un nivel de lichiditate ridicat si este una dintre cel mai bine capitalizate banci de pe piata locala, cu un indice de solvabilitate de 17,52%, dublu fata de cerintele minime prudentiale”, sustine presedintele institutiei, Ioannis Kougionas.

Acestea sunt cele patru mari banci cu capital grecesc prezente pe piata romaneasca.

In Grecia, bancile sunt inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendumul in care populatia este chemata sa se pronunte pentru sau impotriva masurilor de austeritate cerute de Comisia Europeana pentru a prelungi ajutorul financiar pentru aceasta tara. Pana atunci, clientii bancilor nu pot retrage de la ATM mai mult de 60 de euro pe zi.

Autotitatile au anuntat, insa, ca miercuri vor fi redeschise 1.000 de sucursale bancare, pentru pensionarii care nu folosesc cardurile la automatele bancare. Potrivit Reuters, sucursalele vor fi deschise pana la sfarsitul saptamanii iar pensionarii vor putea retrage pana la 120 de euro.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus