Bancile cu capital grecesc din Romania nu au restrictii in activitate

Bancile cu capital grecesc din Romania isi desfasoara activitatea in mod normal, sustin reprezentantii acestora. In plus, indicatorii de solvabilitate ai bancilor sunt peste media sistemului bancar. Oficiali din cadrul institutiilor reamintesc deponentilor lor ca economiile le sunt garantate pana in limita a 100.000 de euro per deponent per banca.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) da asigurari ca bancile grecesti din tara noastra nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luata de Atena in legatura cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice romane, se supun legislatiei romanesti si supravegherii BNR.

Oficiali din cadrul Bancpost au declarat ca activitatea bancii se desfasoara normal. ”Bancpost este o banca romaneasca, o subsidiara independenta, cu propriul capital si nivel de lichiditate. Ca persoana juridica romana, Bancpost functioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei din Romania si sub reglementarea si supravegherea directa a BNR si nu este afectata de masurile si evolutiile din Grecia", au anuntat reprezentantii bancii.

In plus, potrivit acestora, banca este foarte bine capitalizata, indicatorul de solvabilitate (adecvarea capitalului) situandu-se la 18%, cu mult peste cerintele minime de prudentialitate impuse de legislatie, de 8%. De asemenea, Bancpost detine un raport credite/depozite subunitar, de 84%, fapt care sustine un grad ridicat de independenta in gestionarea propriei activitati bancare.

La randul sau, Piraeus Bank Romania este banca romaneasca, cu capital grecesc, afirma reprezentantii institutiei. "Toate operatiunile sunt localizate si integrate politicilor pietei bancare din Romania, reglementate de BNR. Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile", se arata intr-un comunicat al bancii.

Potrivit documentului, Banca Nationala a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. ”Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii bancii mai precizeaza ca institutia financiara are active de doua miliarde de euro, lichiditati peste media pietei si solvabilitate de 12,7%. In total, Piraeus Bank Romania are 300.000 de clienti in cele 120 de sucursale din tara, se mai arata in comunicat.

Alpha Bank, alta banca romaneasca cu capital grecesc, a precizat ca isi desfasoara activitatea in mod normal si ca nu are probleme de solvabilitate sau lichiditate.

"Alpha Bank Romania isi desfasoara activitatea in conditii normale, fara niciun fel de restrictii, independent de evolutia situatiei din Grecia. Suntem o banca romaneasca, iar operatiunile noastre se deruleaza in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si sub atenta supraveghere a acesteia. Banca este foarte bine capitalizata si foarte lichida, cu o solvabilitate peste media sistemului bancar romanesc", a declara presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu.

Si  Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a anuntat ca isi desfasoara operatiunile cu clientii in conditii normale, acestea nefiind afectate de situatia din Grecia.

”Banca este o institutie financiara romaneasca, reglementata si supravegheata de catre BNR. Banca Romaneasca are un nivel de lichiditate ridicat si este una dintre cel mai bine capitalizate banci de pe piata locala, cu un indice de solvabilitate de 17,52%, dublu fata de cerintele minime prudentiale”, sustine presedintele institutiei, Ioannis Kougionas.

Acestea sunt cele patru mari banci cu capital grecesc prezente pe piata romaneasca.

In Grecia, bancile sunt inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendumul in care populatia este chemata sa se pronunte pentru sau impotriva masurilor de austeritate cerute de Comisia Europeana pentru a prelungi ajutorul financiar pentru aceasta tara. Pana atunci, clientii bancilor nu pot retrage de la ATM mai mult de 60 de euro pe zi.

Autotitatile au anuntat, insa, ca miercuri vor fi redeschise 1.000 de sucursale bancare, pentru pensionarii care nu folosesc cardurile la automatele bancare. Potrivit Reuters, sucursalele vor fi deschise pana la sfarsitul saptamanii iar pensionarii vor putea retrage pana la 120 de euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus