Avantajele uniunii bancare pentru Romania

BNR sustine participarea Romaniei la uniunea bancara deoarece va permite inlaturarea unui potential stimulent pentru dezintermediere, inclusiv din motive conjuncturale ce tin de bancile-mama.


Banca centrala arata in raportul anual ca este avantajos pentru tarile cu sisteme bancare dominate de capitalul strain sa fie incluse in uniunea bancara. Acest lucru va face supravegherea bancara mai eficienta, va imbunatatii accesul la informatii si va elimina posibilitatea arbitrajul jurisdictional.

In plus, este preferabila participarea la constructia unui mecanism caruia toate tarile membre ale UE i se vor alatura, in mod necesar, o data cu adoptarea euro (cu exceptia statelor care dispun de derogare permanenta).

Din perspectiva participarii la uniunea bancara, urmatoarele obiective sunt considerate prioritare de catre autoritatile romanesti:
-    corelarea implementarii mecanismului unic de supraveghere cu centralizarea garantarii depozitelor si adoptarea unui cadru comun de rezolutie;
-    obtinerea unui statut echitabil in ceea ce priveste drepturile si responsabilitatile statelor membre participante la uniune (statele-membre non-euro vor avea reprezentanti in Comitetul de supraveghere al Bancii Centrale Europene, dar nu si in Consiliul Guvernatorilor – forul decizional ultim la nivelul bancii).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus