top banner

Avantajele uniunii bancare pentru Romania

19 Iulie 2013 | Autor: Conso

BNR sustine participarea Romaniei la uniunea bancara deoarece va permite inlaturarea unui potential stimulent pentru dezintermediere, inclusiv din motive conjuncturale ce tin de bancile-mama.
Banca centrala arata in raportul anual ca este avantajos pentru tarile cu sisteme bancare dominate de capitalul strain sa fie incluse in uniunea bancara. Acest lucru va face supravegherea bancara mai eficienta, va imbunatatii accesul la informatii si va elimina posibilitatea arbitrajul jurisdictional.
In plus, este preferabila participarea la constructia unui mecanism caruia toate tarile membre ale UE i se vor alatura, in mod necesar, o data cu adoptarea euro (cu exceptia statelor care dispun de derogare permanenta).
Din perspectiva participarii la uniunea bancara, urmatoarele obiective sunt considerate prioritare de catre autoritatile romanesti:
-    corelarea implementarii mecanismului unic de supraveghere cu centralizarea garantarii depozitelor si adoptarea unui cadru comun de rezolutie;
-    obtinerea unui statut echitabil in ceea ce priveste drepturile si responsabilitatile statelor membre participante la uniune (statele-membre non-euro vor avea reprezentanti in Comitetul de supraveghere al Bancii Centrale Europene, dar nu si in Consiliul Guvernatorilor – forul decizional ultim la nivelul bancii).
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci
Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci
Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

ING Home’Bank este o aplicatie completa de internet banking, care astazi are peste 1,1 milioane de utilizatori activi si 26 milioane de sesiuni pe luna. Prin intermediul ei, oricine poate deschide relatia cu banca, poate accesa toate serviciile si produsele curente si poate inclusiv sa inchida relatia, totul online, oriunde, oricand.

22 Dec 2021 | Info banci
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Oct 2021 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul