Autoritatea de supraveghere din Ungaria mediaza disputele dintre banci si clienti

Autoritatea de supraveghere financiara din Ungaria a pus la punct o schema de mediere gratuita pentru a solutiona in afara curtilor de judecata disputele dintre banci si clienti.


Schema functioneaza de la 1 iulie 2011 si nu presupune niciun cost pentru clienti. Inainte de a solicita ajutor la Consiliul Financiar de Mediere, consumatorul este obligat sa faca mai intai o solicitare la institutia financiara reclamata pentru a rezolva direct plangerea.

Daca raspunul primit nu este satisfacator, cazul sau poate fi introdus in procedura de mediere. Aceasta solutie este optionala pentru banci. Consiliul Financiar de Mediere publica insa pe propriul website lista institutiilor financiare care accepta sa fie incluse in procedura de mediere, dar si a celor care nu accepta.

In acest mod, bancile care accepta medierea beneficiaza de un avantaj in fata potentialilor clienti. Ei stiu de la bun inceput ca daca vor avea vreo problema cu institutia respectiva, vor putea beneficia de o procedura rapida si fara costuri pentru rezolvarea nemultumirilor. In prezent, singura institutie care nu coopereaza este CIB Bank.

Romania nu are inca o schema alternativa de rezolvare a disputelor dintre banci si clienti. Comunitatea bancara si-a exprimat de mai multi ani interesul pentru o astfel de entitate, insa lucrurile au ramas la stadiul declarativ.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus