ANPC obliga bancile sa afiseze costurile pe ecrane TV in unitati

Conform unui ordin ANPC, toate unitatile bancare trebuie dotate cu ecrane TV pe care sa ruleze informatii privind protectia consumatorilor si detalii despre costurile principalelor produse oferite.


Ecranele cu diagonala de minim 65 de cm vor afisa informatii despre drepturile consumatorilor de servicii financiare, explicatii cu privire la terminologia specifica domeniului financiar bancar, precum si orice alte informatii transmise de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

De asemenea, cel putin 10% din suprafata ecranului va fi ocupata de o banda scroll, pe care vor rula atat informatii generale despre protectia consumatorilor cat si detalii despre costurile percepute de institutia in cauza pentru produse si servicii oferite clientilor.

Acestea trebuie sa includa in principal comisionul de administrare a contului curent, comisioanele de retragere la ghiseu sau ATM, de depunere, costurile aferente serviciului de internet banking dar si indicii de referinta utilizati la actualizarea dobanzilor la credite.

Conso.ro a participat activ si de aceasta data in dezbaterea publica a proiectului de ordin. Mai multe propuneri facute de echipa Conso.ro se regasesc in textul final al ordinului, publicat in Monitorul Oficial.
Prevederea se aplica de la 1 ianuarie 2012, atat bancilor cat si institutiilor financiare nebancare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus