Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a castigat definitiv procesul intentat OTP Bank, Curtea de Apel Bucuresti respingand apelul formulat de banca. Acesta este primul proces colectiv castigat de ANPC, banca fiind obligata sa elimine clauzele declarate abuzive de instanta din toate contractele de acelasi tip.
Tribunalul Bucuresti a decis anul trecut ca acele clauze care prevedeau dreptul Bancii de a modifica unilateral rata dobanzii in functie de politica bancii sau care prevedeau posibilitatea,dar nu si obligatia bancii de a revizui indicele de referinta prevazut in contract, sunt abuzive.
Clauzele abuzive trebuie sa dispara din contracte
In consecinta, Tribunalul a dispus obligarea bancii la modificarea tuturor contractelor de adeziune in curs de executare precum si la eliminarea clauzelor abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale,in conformitate cu prevederile Legii 193/2000.
Mai mult decat atat, in hotararea Tribunalului se precizeaza expres faptul ca ”aspectul cesiunii creantelor catre o alta entitate financiara, O. Financing Solutions B.V., persoana juridica nerezidenta in Romania, aspect ce nu a facut obiectul prezentei judecati, nu poate impiedica alinierea acestor contracte, ce au ramas in fiinta si isi produc efectele, cel putin sub aspectul dobanzii, la dispozitiile legale nationale si comunitare”. Cu alte cuvine, Tribunalul a apreciat ca aceasta masura se impune si in cazul contractelor care au fost cesionate in afara tarii.
Hotararea Curtii de Apel este definitiva, nemaifiind supusa altei cai de atac.
Consumatorii pot fi obligati sa se intoarca in instanta
Din perspectiva consumatorilor insa, aceasta hotarare ridica probleme practice, deoarece restituirea sumelor de bani incasate de banca in temeiul acestor clause abuzive nu a fost dispusa de catre instanta, fiind vorba despre un dosar de tip ”class action” deschis de ANPC.
In aceasta situatie, daca OTP Bank nu va decide sa aplice in mod voluntar hotararea instantei pentru toti consumatorii care au in contracte clauzele declarate abuzive, si sa le returneze sumele, atunci consumatorii vor fi nevoiti sa se intoarca din nou, de la ghiseul bancii la instantele de judecata, pentru recuperarea lor.
De asemenea, Conso.ro a informat, in septembrie 2015, despre
demersul unui grup de clienti care a solicitat ANPC sa faca recurs la solutia Tribunalului Bucuresti, pentru a cere instantei sa detalieze formula de calcul a dobanzii care o va inlocui pe cea considerate abuziva de instanta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News