top banner

4 produse financiare puse la zid de asociatiile de consumatori din Marea Britanie

02 Februarie 2012 | Autor: Conso

Principala asociatie de protectie a consumatorilor din Marea Britanie, Which! a pus la punct o lista cu produse financiare considerate ineficiente. O parte se regasesc si pe piata din Romania.
Din analiza asociatiei de consumtori din Marea Britranie a reiesit ca bancile si societatile de asigurare sunt printre cele mai  “creative” entitati cand vine vorba de a pune la punct produse fara prea mare valoare adaugata.
1.    Pe primul loc in lista produselor se afla asigurarea telefoanelor mobile, foarte populara si in Romania odata cu introducerea pe scara tot mai larga a smartphone-urilor.
Chiar daca asigurarea printr-o polita speciala a telefonului este de dorit in cazul aparatelor scumpe, Which! considera ca preturile sunt inca mari.
Clientii trebuie sa fie atenti  la excluderile pe care societatile de asigurare le iau in calcul. Spre exemplu,  furtul poate fi sau nu acoperit.
In Romania, in functie de oferta, asigurarea unui smartphone poate depasi 7 euro pe luna. In cursul unui an, costul cu asigurarea este de 84 euro, similar cu prima platita pentru o asigurare de imobil.
2.    Asigurarile aferente cardurilor sunt considerate, de asemenea, prea scumpe si cu prea putina valoare adaugata.
Conform unui sondaj realizat in Marea Britanie, 32% dintre detinatorii unui card au o astfel de protectie pentru care platesc aproximativ 37 lire sterline (190 lei) pe an.
In Marea Britanie, asigurarea acopera pierderile financiare in cazul in care care clientii sunt victimele unei fraude. Acest drept este conferit insa tuturor prin lege.
In Romania, majoritatea asigurarilor atasate cardului protejeaza clientii impotriva fraudei, a pierderii documentelor sau cheilor si ofera in unele cazuri inclusiv asigurari de calatorie gratuite. Primele de asigurare anuale sunt insa mai mici decat in Marea Britanie, in jurul a 10 euro pe an, in functie de optiunile alese.
Si in Romania, conform legii, detinatorul unui card este responsabil doar pentru 150 euro, in cazul in care este victima unei fraude, restul sumelor fiind suportate de banca.
3.    Si pachetele de cont curent sunt considerate nu foarte avantajoase de catre Which!. Motivele tin de limitarile pe care le prezinta aceste pachete pentru pretul oferit.
In general insa, pachetele de cont curent ofera o serie de servicii la un cost total mai mic decat daca s-ar fi mers pe varianta achizitiei separate. Pentru a fi cu adevarat un beneficiu, clientii trebuie sa si foloseasca respectivele produse. Spre exemplu, degeaba se opteaza pentru un pachet ce contine serviciul de internet banking daca posesorul nu il utilizeaza decat rar sau deloc.  
4.    Depozitele structurate sunt considerate tot un produs fara prea mare valoarea in Marea Britanie. Acestea presupun realizarea de investitii in schimbul unei rate de dobanda legata de evolutia pietei bursiere.
“Ne temem ca bancile vand aceste produse complexe fara a oferi si explicatii cuprinzatoare clientilor, si de multe ori nu le fac cunoscute riscurile asociate sau costurile aferente”, au declarat reprezentantii Which!
In Romania, depozitele structurate nu sunt extrem de raspandite, in schimb bancile au dezvoltat pachete de economisire, formate din depozite la termen si unitati de fond, oferind dobanzi mai mari clientilor care accepta sa isi puna o parte din bani in fonduri de investitii.
Asociatia Which! a pus pe lista si produse de tipul asigurarilor de viata, specifice zonei Marii Britanii, precum si serviciile oferite de companii specializate in restructurarea creantelor companiilor.
Studiul face parte din cardul unei campanii mai ample realizata de Which! prin care se doreste impulsionarea autoritatilor din domeniul protectiei consumatorilor pentru o mai buna monitorizare si reglementare a pietei.
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci
Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

Calatoria aplicatiei ING Home’Bank in 15 ani de la lansare

ING Home’Bank este o aplicatie completa de internet banking, care astazi are peste 1,1 milioane de utilizatori activi si 26 milioane de sesiuni pe luna. Prin intermediul ei, oricine poate deschide relatia cu banca, poate accesa toate serviciile si produsele curente si poate inclusiv sa inchida relatia, totul online, oriunde, oricand.

22 Dec 2021 | Info banci
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Oct 2021 | Info banci
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

03 Aug 2021 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul