top banner

Schimbare furnizor energie electrica

La ce trebuie sa fim atenti la schimbarea furnizorului?

Cuprins
  Consumatorul trebuie sa verifice lista furnizorilor de energie electrica care activeaza pe piata si sa faca o analiza comparativa a informatiilor continute in aceste oferte privind pretul de energie activa, durata, modalitatea de plata, astfel incat sa se poata face alegerea cea mai potrivita si sa nu ajunga sa plateasca in final un pret mai ridicat.
  Intreaga oferta de produse existente in piata poate fi comparata pe Conso.ro, in sectiunea Utilitati special dedicata furnizarii de energie electrica.
  Trebuie stiut ca o factura este formata din tarifele furnizorilor si diverse taxe obligatorii (fixe, reglementate de stat).
  Taxele obligatorii reprezinta in fapt cea mai mare parte din factura de energie electrica (aproximativ 70% din pret). Acestea sunt reprezentate de tarife de transport sau distributie, accize, subventii  de certificate verzi si taxa pentru cogenerarea de inalta eficienta. Valoarea acestora fiind reglementata prin lege, are acelasi nivel indiferent de furnizorul de energie, astfel ca este posibil ca noua oferta sa nu faca nicio referire la acestea.
  Prin urmare, diferenta intre ofertele diversilor furnizori va consta in principal in nivelul pretului energiei active practicat si, eventual, in nivelul taxei zilnice de rezervare, daca aceasta exista.
  Spre exemplu, pentru un consum de 100 kWh pe luna, un consumator de energiede  joasa tensiune din Bucuresti poate plati pentru un produs de tip monom cu pana la aproximativ 10 lei mai mult pe luna in functie de furnizorul ales, conform comparatorului de energie electrica lansat de Conso.ro.
  Asadar, comparatia intre oferte trebuie facuta in functie de valoarea totala a facturii lunare, intrucat aceasta reflecta toate costurile suportate de consumator.
  Spre exemplu, un furnizor poate transfera o parte din pretul de energie activa (PEA) in taxa de rezervare zlnica. Astfel, o oferta din piata unde pretul energiei active este de 0,151 lei/kWh, la care se adauga o taxa de rezervare de 0,15 lei/zi ajunge sa fie mai scumpa decat o oferta din piata in care pretul energiei active este de 0,195 lei/kWh, dar care nu contine taxa zilnica de rezervare.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Credit maxim

  Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

  Rate credit

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

  Refinanțare credit

  Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar