top banner

Schimbare furnizor energie electrica

Ce presupune schimbarea furnizorului de energie electrica?

Cuprins
  La finele anului 2017, s-a produs liberalizarea totala a pietei de energie electrice pentru consumatorii casnici, astfel ca din 2018 intreaga energie provine doar din piata libera.
  Acest aspect a dus la cresterea concurentei in piata, cu un impact posibil de scadere a preturilor platite de consumatori. Liberalizarea are ca efect cresterea interesului din partea unor jucatori noi de a intra in piata, astfel ca populatia va fi impulsionata sa schimbe furnizorul de energie electrica.
  Trecerea de la un furnizor la altul se poate face GRATUIT.  Schimbarea nu implica inlocuirea actualului contor, modificari ale instalatiei de racordare sau intreruperea alimentarii cu energie electrica.
  In cazul in care opteaza pentru furnizarea negociata a energiei electrice, consumatorul va putea incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice furnizor detinator de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul.
  Pana la finele anului 2017, o parte din energia electrica a fost furnizata la un pret reglementat de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei). Pentru aceasta componenta, institutia stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici.
  Cealalta parte a energiei  este furnizata la o cota de pret concurential (CPC), care reprezinta pretul liber, nereglementat, la care furnizorii achizitioneaza energia pentru consumatori. Aceasta componenta va ajunge la 100% incepand cu 2018.
  Componenta CPC reprezinta mecanismul prin care achizitia energiei se face la preturi concurentiale in scopul liberalizarii totale a pietei de energie. Acest element se calculeaza in baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui ANRE si se va aplica pentru consumul de energie electrica activa inregistrat de locurile de consum.
  CPC este un „tarif de energie electrica activa, aplicat de furnizorii de ultima instanta in factura clientilor finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate".
  Pana in prezent, nu a fost stabilita nicio categorie de consumatori care sa fie ajutata social din partea statului in cazul unei eventuale cresteri substantiale a facturii de energie electrica.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Credit maxim

  Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

  Rate credit

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

  Refinanțare credit

  Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar