top banner

Prognoza cursului de schimb

Impactul dobanzii de referinta in cursul de schimb

Cuprins
  Bancile Centrale sunt responsabile de politica monetara si stabilesc dobanda de referinta pentru moneda nationala. Bancile comerciale, in cazul in care au nevoie de lichiditate, se pot oricand imprumuta de la banca centrala.
  De exemplu, Rezerva Federala (FED) stabileste rata dobanzii pe care bancile comerciale trebuie sa o plateasca pentru imprumuturi de o zi (numita Overnight).
  In mod logic, aceasta este cea mai ieftina sursa de imprumut si lichiditate oferita bancilor. De aceea, pornind de la dobanda de referinta, bancile decid nivelul ratei dobanzii pentru clienti (persoane fizice sau juridice).
  Astfel, banca centrala poate avea un impact semnificativ asupra economiei nationale: crescand dobanda de referinta, incetineste activitatea economica si controleaza inflatia.
  Daca dobanzile sunt mai mari, imprumuturile devin mai scumpe si mai neatractive pentru mediul de afaceri si nu numai, astfel ca investitiile sunt incetinite.
  In mod contrar, reducand rata dobanzii, banca centrala urmareste stimularea economiei. Astfel, imprumuturile devin mai accesibile, companiile se dezvolta si extind afacerile cu credite (costuri) mai ieftine.
  Cresterea dobanzii de referinta tinde sa aprecieze moneda nationala pentru o perioada. Randamentele (dobanda) cresc si devin atractive pentru investitori, astfel creste cererea pentru acea valuta.
  Modificarea dobanzii de referinta este rareori surpinzatoare: bancile centrale incearca sa evite surprize si implicit socuri in piete, de aceea anterior deciziei ofera indicii despre cum intentioneaza sa actioneze in viitor. Nu doar comentariile si actiunile oficialilor, dar si evolutia datelor economice reprezinta indicii importante in anticiparea politicii monetare.
  Relatia este directa: rata dobanzii de referinta ↑ = ↑ valuta

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Credit maxim

  Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

  Rate credit

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

  Refinanțare credit

  Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar