top banner

Prognoza cursului de schimb

Interpretarea Produsului Intern Brut (PIB)

Cuprins
  PIB este cel mai consistent si relevant indicator macroeconomic, dar nu va asteptati la o influenta semnificativa pe termen scurt asupra cursului de schimb.
  Ca element fundamental, PIB-ul este foarte important in planificarea investitiilor pe termen lung, alaturi de politica monetara, fiind o corelatie directa intre cele doua.
  Este un indicator trimestrial, dar valoarea revizuita apar in fiecare luna, iar apoi valoarea finala, oficiala pentru trimestrul respectiv. Cu toate acestea, nu cea definitiva este cea mai importanta, ci prima publicare (Advance GDP), fiind cea mai asteptata si mai dificil de anticipat.
  Produsul Intern Brut (Gross Domestic Product, GDP) este suma preturilor finale ale tuturor bunurilor si serviciilor produse de o tara intr-o anumita perioada (de obicei un an) utilizand resurse proprii.
  Cu cat este mai mare valoarea actuala a PIB-ului, cu atat este mai buna situatia economica din statul respectiv. Cresterea optima a indicatorului este de 3% pe an. Daca cresterea este prea puternica, Banca Centrala de obicei ia decizia de a majora rata dobanzii de referinta (cu efect pozitiv asupra valutei nationale).
  GDP ↑ = ↑ valuta
  Deoarece dintr-o singura observatie asupra indicatorului nu putem trage concluziile necesare despre competitivitatea economiei nationale, pentru a intelege dinamica si perspectivele dezvoltarii, trebuie sa analizam componentele, sa comparam cu datele anterioare si cu cele ale altor tari.
  Pentru a calcula PIB-ul, cel mai frecvent se utilizeaza metoda costurilor, de exemplu:
  PIB = consum + investitii + cheltuieli guvernamentale + (exporturi – importuri)
  Raportul trimestrial al PIB-ului american este actualizat lunar, in cea de 3-a sau a 4-a saptamana a lunii.
  PIB-ul american reprezinta aprox. 29% din cel global, cel european aprox. 22%, cel japonez 13%. E important sa urmarim componentele. De exemplu, pentru SUA, consumul intern reprezinta mai mult de 65% din GDP.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Credit maxim

  Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

  Rate credit

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

  Refinanțare credit

  Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar