top banner

Pensii private obligatorii

Cum aleg fondul de pensii?

Cuprins
    Scopul fondurilor de pensii este de a investi contributiile participantilor cat mai bine, astfel incat acestia sa acumuleze o suma cat mai mare pana in momentul pensionarii. Astfel, principalul criteriu dupa care ar trebui sa se selecteze fondurile ar trebui sa fie randamentele obtinute. 
    Cum in momentul actual, nu exista un istoric al performantelor, decizia trebuie sa aiba in vedere, in principal, strategia de investitii a administratorilor. Fondurile se clasifica in trei mari clase de risc: scazut, mediu si ridicat. Iar, in functie de gradul de risc pe care fiecare participant doreste sa si-l asume, se poate orienta catre un anumit tip de fond.  
    In continuare, prospectul de emisiune al fondului poate fi un instrument destul de util pentru a afla mai multe detalii despre investitiile programate, deoarece acesta prezinta pe larg strategia urmarita de administrator. 
    De asemenea, costurile de functionare ale fondului pot fi utilizate ca un criteriu suplimentar de departajare. Cu cat aceste cheltuieli sunt mai mici, cu atat raman mai multi bani la dispozitia participantilor.
    Administratorii pot impune in general un comision din contributie (care nu poate depasi 2,5% din contributia platita) si un comision de gestiune (plafonat la 0,05% pe luna din activul net al fondului). 
    In cazul in cazul in care o persoana constata ca fondul ales nu corespunde asteptarilor sale isi poate oricand transfera contul la un alt fond de pensii.  
    Daca transferul are loc la mai putin de doi ani de la momentul aderarii, atunci administratorul poate impune un comision de penalizare de maxim 5% din activul personal.  In primii ani, atunci cand activul personal este redus, aceasta penalitate nu conteaza prea mult deoarece baza de calcul este mica. In schimb, dupa mai multi ani in care s-au platit contributii, comisionul de transfer poate ajunge sa reprezinta o suma importanta. 
    Insa, daca trec 2 ani de la data semnarii actului de aderare, transferul la un alt fond de pensii se face fara nici o penalizare, acest lucru fiind prevazut prin lege.

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul
    Compară

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Nivel pensie facultativă

    Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

    Contribuție pensie facultativă

    Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

    Pensia privată obligatorie

    Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul

    Compară

    Info Financiar