top banner

Pensii private obligatorii

Cat de mare va fi pensia privata?

Cuprins
  Sumele acumulate la fondul de pensii vor putea fi folosite in momentul iesirii la pensie pentru achizitionarea unei pensii private. Participantul isi poate «cumpara» pensia atat de la administratorul fondului la care a contribuit, cat si de la orice alt furnizor de pensii private.  
  Persoanele sunt libere sa isi caute oferta financiara cea mai buna, la cum ar alege, sa spunem, un credit. Practic, pensia privata are un pret ca orice alt serviciu, care se achita cu activul personal. 
  In cazul in care activul personal este prea mic pentru a putea cumpara o pensie privata, atunci persoana respectiva are doua optiuni: fie primeste sub forma unei plati unice toti banii acumulati in contul sau, fie primeste banii aferenti sub forma de plati esalonate pe o perioada de maxim 5 ani. 
  Conform legii, administratorii de pensii private nu au dreptul sa faca previzuni privind evolutia unitatilor de fond. Implicit, acestia sunt impiedicati sa prezinte estimari privind nivelul pensiei private.  
  Calculele neoficiale - care tin cont de graficul de plata al contributiilor impus de cadrul legislativ - prognozeaza insa ca nivelul pensiei private va reprezenta in jur de 40% din salariul unei persoane, in cazul in care abia acum isi incepe activitatea. Astfel, pentru cei care se apropie sau au trecut de 30 ani, acest procent ar fi si mai mic.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Nivel pensie facultativă

  Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

  Contribuție pensie facultativă

  Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

  Pensia privată obligatorie

  Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar