top banner

Pensii private obligatorii

Cat de performant este fondul de pensii?

Cuprins
  Principalul indicator cu care se evalueaza performanta fondurilor de pensii este randamentul. El exprima cu cat creste sau scade in timp valoarea unitatii de fond. 
  La fel cum actionarii unei companii doresc ca pretul actiunilor sa urce, si participantii la fondurile de pensii sunt avantajati atunci cand unitatile detinute la fondul de pensii valoreaza mai mult. 
  In momentul in care un fond incepe sa functioneze, valoarea unitatii este de 10 lei, conform prevederilor legale. In timp, aceasta trebuie sa creasca, daca fondul este administrat eficient. 
  Valoarea unitatii de fond se majoreaza numai daca administratorul face investitii rentabile cu contributiile platite de participanti. Acest lucru se intampla atunci cand incaseaza dobanzi din depozite sau obligatiuni, ori cand actiunile pe care le-a achizitionat sunt cotate mai bine la bursa. I
  In schimb, atunci cand colecteaza noi contributii, valoarea unitatii nu se modifica. In schimbul sumelor atrase, fondul emite noi unitati de fond, astfel ca desi averea gestionata se majoreaza, aceasta se imparte la mai multe unitati de fond, valoarea lor unitara ramanand aceeasi.  
  Potrivit legii, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) este obligata sa publice lunar rata de rentabilitate a fiecarui fond. Aceasta trebuie sa masoare cum a evoluat unitatea de fond in ultimii 2 ani. Prin urmare, primele date oficiale privind randamentele fondurilor de pensii vor fi publicate in mai 2010. 
  Totodata, CSSPP va stabili si o rata minima de rentabilitate. In cazul in care un fond de pensii va obtine o rentabilitate mai mica de acest prag timp de 4 trimestre consecutive, Comisia va retrage autorizatia administratorului respectiv.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Nivel pensie facultativă

  Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

  Contribuție pensie facultativă

  Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

  Pensia privată obligatorie

  Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar