Principalul indicator cu care se evalueaza performanta fondurilor de pensii este randamentul. El exprima cu cat creste sau scade in timp valoarea unitatii de fond.
La fel cum actionarii unei companii doresc ca pretul actiunilor sa urce, si participantii la fondurile de pensii sunt avantajati atunci cand unitatile detinute la fondul de pensii valoreaza mai mult.
In momentul in care un fond incepe sa functioneze, valoarea unitatii este de 10 lei, conform prevederilor legale. In timp, aceasta trebuie sa creasca, daca fondul este administrat eficient.
Valoarea unitatii de fond se majoreaza numai daca administratorul face investitii rentabile cu contributiile platite de participanti. Acest lucru se intampla atunci cand incaseaza dobanzi din depozite sau obligatiuni, ori cand actiunile pe care le-a achizitionat sunt cotate mai bine la bursa. I
In schimb, atunci cand colecteaza noi contributii, valoarea unitatii nu se modifica. In schimbul sumelor atrase, fondul emite noi unitati de fond, astfel ca desi averea gestionata se majoreaza, aceasta se imparte la mai multe unitati de fond, valoarea lor unitara ramanand aceeasi.
Potrivit legii, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) este obligata sa publice lunar rata de rentabilitate a fiecarui fond. Aceasta trebuie sa masoare cum a evoluat unitatea de fond in ultimii 2 ani. Prin urmare, primele date oficiale privind randamentele fondurilor de pensii vor fi publicate in mai 2010.
Totodata, CSSPP va stabili si o rata minima de rentabilitate. In cazul in care un fond de pensii va obtine o rentabilitate mai mica de acest prag timp de 4 trimestre consecutive, Comisia va retrage autorizatia administratorului respectiv.
CONTINUA
Cum aleg fondul de pensii?
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai multCompara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso
Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.
Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).
20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii
Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.
27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii
Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.
10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?
17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii