Cat de performant este fondul de pensii?

Principalul indicator cu care se evalueaza performanta fondurilor de pensii este randamentul. El exprima cu cat creste sau scade in timp valoarea unitatii de fond. 

La fel cum actionarii unei companii doresc ca pretul actiunilor sa urce, si participantii la fondurile de pensii sunt avantajati atunci cand unitatile detinute la fondul de pensii valoreaza mai mult. 

In momentul in care un fond incepe sa functioneze, valoarea unitatii este de 10 lei, conform prevederilor legale. In timp, aceasta trebuie sa creasca, daca fondul este administrat eficient. 

Valoarea unitatii de fond se majoreaza numai daca administratorul face investitii rentabile cu contributiile platite de participanti. Acest lucru se intampla atunci cand incaseaza dobanzi din depozite sau obligatiuni, ori cand actiunile pe care le-a achizitionat sunt cotate mai bine la bursa. I

In schimb, atunci cand colecteaza noi contributii, valoarea unitatii nu se modifica. In schimbul sumelor atrase, fondul emite noi unitati de fond, astfel ca desi averea gestionata se majoreaza, aceasta se imparte la mai multe unitati de fond, valoarea lor unitara ramanand aceeasi.  

Potrivit legii, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) este obligata sa publice lunar rata de rentabilitate a fiecarui fond. Aceasta trebuie sa masoare cum a evoluat unitatea de fond in ultimii 2 ani. Prin urmare, primele date oficiale privind randamentele fondurilor de pensii vor fi publicate in mai 2010. 

Totodata, CSSPP va stabili si o rata minima de rentabilitate. In cazul in care un fond de pensii va obtine o rentabilitate mai mica de acest prag timp de 4 trimestre consecutive, Comisia va retrage autorizatia administratorului respectiv.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus