top banner

Pensii private obligatorii

Cine sunt obligati sa contribuie?

Cuprins
  In momentul in care o persoana incheie un contract de munca pentru prima oara si are mai putin de 35 de ani, ea este obligata prin lege sa adere la un fond de pensii private. Acelasi lucru se impune si pentru o persoana care primeste pentru prima oara ajutor de somaj si nu a mai avut anterior nici un loc de munca. 
  Din contributia de asigurari sociale platita la stat, o parte va fi directionata obligatoriu catre fondurile private de pensii. De aceea, atunci cand o persoana incepe sa plateasca CAS la sistemul public de pensii este obligata simultan sa-si aleaga si un fond privat de pensii.  
  Din acel moment, persoana are la dispozitie patru luni pentru a semna un act de aderare la un fond de pensii. Dupa acest termen, ea va fi repartizata aleator la unul din fondurile care functioneaza pe piata. 
  Spre deosebire de sistemul public de pensii, unde nu exista o limita de varsta pentru participare, in sistemul privat de pensii pot contribui doar persoanele in varsta de pana la 45 de ani. Cei cu varste intre 35 si 45 de ani nu sunt obligati sa adere la un fond privat de pensii, acest lucru fiind pentru ei optional.
  In urma campaniei de aderare initiala, aproape 1,5 milioane de persoane cu varsta mai mare de 35 de ani s-a folosit de acest drept, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


  Atentie : o persoana nu poate adera decat la un singur fond de pensii private obligatorii. In cazul in care semneaza mai multe acte de aderare, acestea vor fi anulate, iar participantul va fi repartizat aleator.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Nivel pensie facultativă

  Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

  Contribuție pensie facultativă

  Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

  Pensia privată obligatorie

  Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar