top banner

Pensii private obligatorii

Sunt nemultumit de fondul ales. Ce pot face?

Cuprins
  Participantii la fondurile de pensii private obligatorii au oricand posibilitatea sa-si modifice alegerea in cazul in care sunt nemultumiti de performatele fondului la care contribuie. 
  In primii doi ani de la semnarea actului de aderare, penalizarile sunt destul de mari – 5% din activul personal. Astfel, daca o persoana apeleaza frecvent la aceasta optiune, risca sa-si diminueze mult sumele acumulate pentru pensia privata.
  Exceptie fac persoanele care incep sa cotizeze la pensiile private. Deoarece in cont nu s-au acumulat prea multi bani, comisionul de 5% devine neglijabil in sume absolute.
  De exemplu, o persoana cu un salariu brut de 2.000 lei plateste in fiecare luna o contributie de 40 lei. Prin urmare, daca dupa o luna schimba fondul de pensie, participantul va fi penalizat cu numai 2 lei. In schimb, atunci cand activul personal ajunge la 10.000 lei, penalizarea va reprezenta 500 lei.
  Dupa ce trec doi ani de la semnarea actului de aderare, participantii pot schimba fondul de pensii fara a mai plati nici un comision.
  Trebuie stiut ca o persoana nu poate renunta sa contribuie la fondurile de pensii private obligatorii. Acest lucru este valabil chiar si pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, pentru care aderarea este initial optionala. Odata ce au semnat actul de adeziune, ei sunt obligati sa contribuie la fondurile de pensii private pana la atingerea varstei de pensionare.
  Orice persoana care se considera prejudiciata de un administrator de pensii private se poate adresa Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Prvate, care in termen de 30 de zile este obligata sa ofere un raspuns la plangerea sau sesizarea primita.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Nivel pensie facultativă

  Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

  Contribuție pensie facultativă

  Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

  Pensia privată obligatorie

  Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar