top banner

Pensii private obligatorii

Cat de sigure sunt fondurile de pensii?

Cuprins
  Sistemul de pensii private este supravegheat de o institutie special abilitata in acest scop – Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private – aflata sub controlul Parlamentului. Comisia reglementeza si supravegheaza sistemul de pensii private, astfel incat toti administratorii sa respecte regulile prudentiale.  
  Fiecare administrator trebuie sa obtina autorizarea Comisiei pentru a incepe sa functioneze, fiind obligat cu aceasta ocazie sa indeplineasca o serie de conditii minime.  
  Prin prospectul de emisiune, administratorii se obliga sa respecte o anumita politica de investitii, iar modificarea acesteia este posibila numai cu avizul Comisiei. 
  Odata infiintat, fondul de pensii nu poate intra in faliment, ceea ce inseamna ca participantii nu isi pot pierde in nici un fel contributiile. De asemenea, activele fondului nu pot constitui obiectul unei garantii. 
  In curand, se va infiinta si un Fond de garantare a contributiilor la pensiile private, care va despagubi participantii in cazul in care apar incidente. 
  Totodata, administratorii sunt obligati sa raporteze permanent investitiile efectuate la Comisie, care monitorizeaza in acest fel activitatea acestora.  
  O alta masura de siguranta o constituie faptul ca activele fondului sunt pastrate de o entitate separata – denumita depozitar. Aceasta poate fi doar o institutie de credit – in general, o banca – care nu este actionar la administrator sau la o alta societate afiliata acestuia.
  Depozitarul are obligatia de a pastra in siguranta toate activele fondului si de a calcula valoarea unitatii de fond.  Nu in ultimul rand, activitatea administratorilor de pensii private trebuie sa fie auditata periodic de catre a societate specializata. 

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Nivel pensie facultativă

  Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

  Contribuție pensie facultativă

  Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

  Pensia privată obligatorie

  Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar