Depozitele si certificatele de depozit sunt produse de economisire traditionale. Ambele ofera posibilitatea de a plasa banii pe perioade prestabilite. Termenele cele mai frecvente sunt de 1 luna, 3 luni, 6 luni si 12 luni. Si, in majoritatea cazurilor, cu cat perioada este mai extinsa, cu atat rata dobanzii este mai mare.
Ambele produse beneficiaza, de regula, de garantia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. In prezent, sumele depuse de un deponent la orice institutie de credit (banca sau cooperativa de credit) sunt garantate pana la limita de 100.000 euro (sau echivalentul acestei sume in lei sau in alta valuta).
Principala diferenta dintre depozit si certificat tine de retragerea banilor inainte de termen. Certificatele prezinta avantajul ca pot fi rascumparate de client inainte de scadenta, fara a pierde dobanda.
Intr-o astfel de situtatie, clientul incaseaza dobanda stabilita initial, insa ajustata cu perioada in care a detinut certificatul. Aceasta facilitate nu este insa disponibila la toate bancile. De aceea, este recomandat ca deponentul sa se intereseze in prealabil daca banca ofera acest lucru.
In schimb, depozitele la termen penalizeaza aspru o retragere inainte de termen, in sensul ca banca poate sa nu mai acorde nici o dobanda. Regula standard este ca dobanda incasata sa fie cea practicata de banca la conturile curente, al carui nivel nu depaseste, de regula, pragul de 0,5% pe an.
Depozitele au, in schimb, alte avantaje. Ele sunt mult mai usor de realizat, aceasta operatiune fiind posibila si prin internet banking.
In plus, depozitele ofera posibilitatea de prelungire automata. Aceasta inseamna ca la scadenta, se va constitui un nou depozit in aceeasi moneda si pe aceeasi perioada.
Optiunea de capitalizare automata aduce beneficii suplimentare. Ea presupune ca banca sa constituie la scadenta un nou depozit, valoarea acestuia fiind egala cu suma depusa initial plus dobanda acumulata intre timp. Astfel, dobanda se adauga la sold si va genera mai departe dobanda.
Cele doua optiuni se folosesc de regula impreuna pentru a beneficia de cele mai mari castiguri.
Exista si posibilitatea de a apela doar la prelungirea automata a depozitului, urmand ca dobanda sa fie virata luna de luna in contul curent. In acest fel, clientul poate beneficia de un venit lunar suplimentar.
INAPOI
Economii in lei sau valuta?CONTINUA
Care sunt costurile unui depozit?
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai multCompara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso
Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.
Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.
27 Octombrie 2020 | Depozite
Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.
13 Iulie 2020 | Depozite
Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.
7 Iulie 2020 | Depozite
Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.
3 Iunie 2020 | Depozite