top banner

Ghid depozite si certificate de depozit

Care sunt costurile unui depozit?

Cuprins
  Constituirea unui depozit nu este, in general, comisionata in vreun fel de catre banci. Operatiunea este insa conditionata de deschiderea unui cont curent, ceea ce conduce in majoritatea cazurilor la aparitia unor comisioane.
  Cele mai multe banci practica la aceste produse comisioane de administrare, care se percep lunar. Costul lor nu este intotdeauna neglijabil, deoarece poate ajunge si la 2 euro pe luna.
  Exista insa si cazuri mai fericite, cand contul curent nu impune costuri de mentenanta sau banca ofera gratuit contul curent pentru deponenti.
  Un alt cost de care trebuie tinut seama este cel cu retragerea de numerar. Daca depozitul se constituie pe termen scurt, acest comision poate face diferenta intre profit si pierdere.
  Prin urmare, exista riscul ca dobanda bonificata sa fie uneori mai mica decat comisionul de retragere. La scadenta, clientul are neplacuta surpriza de retrage mai putini bani decat a depus initial, astfel ca mai bine pastra banii acasa.
  Acest risc apare in special la depozitele in valuta pe termen de 1 luna, unde dobanzile sunt mai mici. Sa luam un exemplu. Un client constituie un depozit de 1.000 euro la 1 luna, in conditiile unei rate a dobanzii de 3%. La scadenta, dobanda bonificata va fi de 2,5 euro (1.000x3%/12).
  In schimb, daca se vor retrage banii in numerar, prin aplicarea unui comision de 0,5%, clientul va plati aproximativ 5 euro (1.002,5x0,05%). Astfel, suma retrasa la scadenta va fi de 997,5 euro, inregistrandu-se pierdere.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Depozite la termen

  Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Depozit la termen

  Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

  Cont de economii

  Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii

  Comparații

  Depozite la termen

  Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale

  Compară

  Info Financiar