top banner

Ghid depozite si certificate de depozit

Economii in lei sau valuta?

Cuprins
    Alegerea monedei de economisire poate avea un rol decisiv asupra rentabilitatii plasamentelor, motivul principal pentru care se depun banii la banca.
    Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele de dobanda, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta.
    Economisirea in valuta poate fi mai eficienta decat cea in lei doar daca cursul de schimb creste.
    De exemplu, sa presupunem ca, in decurs de 1 an, euro avanseaza de la 4 lei la 4,3 lei. In procente, acest lucru se traduce printr-o depreciere cu 7,5% a monedei nationale.
    Pentru o persoana care depune 1.000 de euro la banca, suma economisita (exprimata in lei) va creste de 4.000 lei la 4.300 lei. In plus, daca banca plateste o dobanda de 5% pe an, la scadenta clientul va incasa inca 50 euro.
    Deci, dupa 1 an, clientul va detine 1.050 lei, ce vor reprezenta echivalentul a 4.515 lei (1.050 euro x 4,3 lei/euro). Iar, randamentul final calculat in lei va fi de 12,8% (515/4.000 x 100). Asa cum se observa, acesta este de peste doua ori mai mare decat rata dobanzii, ca urmare a efectului valutar.
    Cursul de schimb poate actiona insa in ambele directii, iar in cazul unei aprecieri a leului, randamentul final al unui depozit in valuta va fi mai mic decat rata dobanzii. De aceea trebuie avut in vedere ca depozitele in valuta sunt intotdeauna riscante si nu garanteaza castiguri sigure.
    Alegerea unui depozit in valuta este recomandata, in special, atunci cand se economiseste o suma, care va fi folosita pentru efectuarea unei plati in valuta intr-un termen scurt. De exemplu, daca peste o luna trebuie sa se plateasca 100 euro, este mai bine ca suma sa fie depusa in valuta respectiva pana la scadenta decat ca ea sa fie transformata in lei.

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Depozite la termen

    Depozite la termen
    • Compari ofertele băncilor
    • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
    Compară

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Depozit la termen

    Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

    Cont de economii

    Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii

    Comparații

    Depozite la termen

    Depozite la termen
    • Compari ofertele băncilor
    • Câștiguri mai mari pentru economiile tale

    Compară

    Info Financiar