top banner

Ghid credite de consum

Ce credit pot obtine cu venitul meu?

Cuprins
  Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial, dupa caz). Conform noilor reglementari, bancile pot stabili individual propriile praguri de indatorare. De regula, persoanele cu venituri mai mari pot acum aloca o parte mai mare din venituri pentru a achita ratele lunare.
  Venitul luat in calcul de banci pentru acordarea creditului - numit si venit disponibil - se determina prin scaderea cheltuielilor de subzistenta din venitul total incasat de client. Nivelul acestor costuri se determina de la caz la caz pentru fiecare client, in functie de numarul membrilor de familie.  In acest sens, fiecare banca stabileste un cost fix pe membru de familie.
  De exemplu, daca acest cost este de 350 lei, la o familie cu patru persoane care castiga 2.000 lei pe luna, banca va lua in calcul doar 600 lei (2.000-350x4). 
  Acesta este venitul disponibil la care se aplica procentul corespunzator gradului de indatorare admis de banca, pentru a determina rata lunara maxima. La cazul de mai sus, daca banca accepta un grad de indatorare de 50%, atunci familia respectiva va putea plati o rata maxima de 300 lei.
  Totodata insa, la determinarea gradului maxim de indatorare, institutiile de credit trebuie sa ia in calcul o serie de factori care ar putea duce in timp la diminuarea capacitatii de rambrusare a clientilor.
  Astfel,  se ia in considerare o crestere a cursului de schimb cuprinsa intre 35,5% si 40,9%, in functie de valuta de obtinere a imprumutului.
  De asemenea, trebuie sa se tina cont si de o posibila crestere a ratei de dobanda cu 0,6 procente si de o reducere a veniturilor salariale de 6%. 
  Inglobarea acestora scenarii negative poate duce la scaderea gradului de indatorare si implicit a sumei pe care clientii o pot contracta.

  Astfel, conform exemplului de mai sus, daca gradul de indatorare scade de la 50% la 40%, atunci rata lunara nu poate depasi 240 lei, iar finantarea obtinuta se va reduce proportional.
  Pentru a afla suma maxima pe care o puteti obtine pentru un credit de consum, in conditiile in care nu mai aveti contractat nici un alt credit, Conso va pune la dispozitie calculatorul pentru creditul maxim.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Credite nevoi personale

  Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Credit maxim

  Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

  Rate credit

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

  Refinanțare credit

  Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

  Comparații

  Credite nevoi personale

  Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit

  Compară

  Info Financiar