Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial, dupa caz). Conform noilor reglementari, bancile pot stabili individual propriile praguri de indatorare.
De regula, la persoanele cu venituri mai mari, bancile accepta un grad de indatorare mai ridicat. Bancile urmaresc ca dupa plata ratelor, venitul ramas la dispozitia clientului sa fie suficient ca sa acopere cheltuielile curente.
Venitul luat in calcul de banci pentru acordarea creditului - numit si venit disponibil - se determina prin scaderea cheltuielilor de subzistenta din venitul total incasat de client. Nivelul acestor costuri se determina de la caz la caz pentru fiecare client, in functie de numarul membrilor de familie.
In acest sens, fiecare banca stabileste un cost fix pe membru de familie. De exemplu, daca acest cost este de aproximativ 350 lei, la o familie cu patru persoane care castiga 2.000 lei pe luna, banca va lua in calcul doar 600 lei (2.000-350x4).
Acesta este venitul disponibil la care se aplica procentul corespunzator gradului de indatorare admis de banca, pentru a determina rata lunara maxima. La cazul de mai sus, daca banca accepta un grad de indatorare de 50%, atunci familia respectiva va putea plati o rata maxima de 300 lei.
Cea mai simpla solutie pentru a obtine un imprumut cat mai mare este extinderea perioadei de rambursare. Scadenta maxima la creditele ipotecare a ajuns in prezent chiar si la 35 ani.
Pentru a verifica suma maxima cu care te poti imprumuta, Conso iti pune la dispozitie un calculator pentru
creditul maxim.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News