Ce perioada de rambursare aleg?

Majoritatea creditelor imobiliare ofera clientilor posibilitatea de a se imprumuta pe perioade de pana la 30 ani. Termenul maxim de rambursare a unui credit imobiliar se intinde, in unele cazuri, chiar pana la 35 de ani.  Conditia este ca la scadenta persoana respectiva sa nu depaseasca varsta legala de pensionare.

Alegerea termenului optim de rambursare se face insa de la caz la caz. Nu trebuie neaparat aleasa perioada maxima de rambursare oferita de banca, doar pentru a obtine o rata lunara cat mai mica.

Cu cat perioada de rambursare este mai extinsa, cu atat dobanzile totale platite de cel care se imprumuta sunt mai mari. De exemplu, la un credit de 20.000 euro cu o rata a dobanzii de 8%, clientul face o economie de aproximativ 5.000 de euro daca reduce perioada de rambursare de la 25 la 20 de ani. Acest lucru inseamna acceptarea unei rate mai mari, insa efortul financiar suplimentar este de numai 12 euro pe luna.


Bineinteles, nu intotdeauna este posibila comprimarea termenul de creditare, deoarece solicitantii trebuie sa se incadreze in criteriile impuse de banca centrala. Pentru persoanele aflate la limita pragului de indatorare, singura solutie pentru a se califica pentru un imprumut ramane varianta extinderii duratei finantarii.

Perioada de rambursare se poate reduce ulterior, prin rambursari anticipate. Din septembrie 2016, bancile nu mai pot percepe comisioane de rambursare anticipata si nici nu pot conditiona acest drept de plata unei sume minime.

Consumatorul are dreptul sa aleaga modalitatea de refacere a graficului de rambursare, dupa o plata anticipata:

  • reducerea perioadei de rambursare si mentinerea ratei la acelasi nivel (optiunea care aduce cele mai mari economii de costuri pentru consumator)
  • reducerea ratei lunare si mentinerea perioadei de rambursare 
  • o combinatie intre cele doua optiuni de mai sus (reducerea ratei, concomitent cu scaderea perioadei de rambursare).

 

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus