Majoritatea creditelor imobiliare ofera clientilor posibilitatea de a se imprumuta pe perioade de pana la 30 ani. Termenul maxim de rambursare a unui credit imobiliar se intinde, in unele cazuri, chiar pana la 35 de ani. Conditia este ca la scadenta persoana respectiva sa nu depaseasca varsta legala de pensionare.
Alegerea termenului optim de rambursare se face insa de la caz la caz. Nu trebuie neaparat aleasa perioada maxima de rambursare oferita de banca, doar pentru a obtine o rata lunara cat mai mica.
Cu cat perioada de rambursare este mai extinsa, cu atat dobanzile totale platite de cel care se imprumuta sunt mai mari. De exemplu, la un credit de 20.000 euro cu o rata a dobanzii de 8%, clientul face o economie de aproximativ 5.000 de euro daca reduce perioada de rambursare de la 25 la 20 de ani. Acest lucru inseamna acceptarea unei rate mai mari, insa efortul financiar suplimentar este de numai 12 euro pe luna.
Bineinteles, nu intotdeauna este posibila comprimarea termenul de creditare, deoarece solicitantii trebuie sa se incadreze in criteriile impuse de banca centrala. Pentru persoanele aflate la limita pragului de indatorare, singura solutie pentru a se califica pentru un imprumut ramane varianta extinderii duratei finantarii.
Perioada de rambursare se poate reduce ulterior, prin rambursari anticipate. Din septembrie 2016, bancile nu mai pot percepe comisioane de rambursare anticipata si nici nu pot conditiona acest drept de plata unei sume minime.
Consumatorul are dreptul sa aleaga modalitatea de refacere a graficului de rambursare, dupa o plata anticipata:
- reducerea perioadei de rambursare si mentinerea ratei la acelasi nivel (optiunea care aduce cele mai mari economii de costuri pentru consumator)
- reducerea ratei lunare si mentinerea perioadei de rambursare
- o combinatie intre cele doua optiuni de mai sus (reducerea ratei, concomitent cu scaderea perioadei de rambursare).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News