Vrei sa prinzi prima de stat pe 2014? La ce trebuie sa fii atent!

La fiecare final de an, bancile de economisire-creditare incep campanii prin care recomanda clientilor sa deschida un cont de economii pentru a beneficia de prima de stat. Conso.ro iti arata la ce trebuie sa fii atent.

Prima de stat poate ajunge pana la echivalentul a 250 euro pe contract. O familie de 4 persoane poate deschide un contract pentru fiecare membru astfel ca poate obtine dintr-un foc 1.000 euro de stat.

Tot ce trebuie sa faca un client este sa depuna in cont la o banca de economisire-creditare aproape 4.500 lei pana la sfarsitul anului si are dreptul la o prima de 25% din partea statului (in limita a 250 euro) aferenta anului 2014.

Aceste avantaje sunt prezentate clientilor de bancile pentru locuinte si pot cantari foarte mult in decizia finala, mai ales daca tinem cont de faptul ca dobanzile platite de bancile comerciale pentru depozitele la termen au scazut foarte mult.

Trebuie sa pui deoparte banii timp de 5 ani


Contractele de economisire-creditare pot aduce castiguri mai mari decat depozitele la termen, insa, clientii trebuie sa tina cont de restrictiile impuse de aceste contracte.

Pentru a beneficia de prima de stat, trebuie sa economisesti minim 5 ani. Daca retragi banii mai devreme, pierzi dreptul la prima de stat si risti chiar sa suporti o pierdere.

Cei care au nevoie de banii respectivi in urmatoarele luni sau pentru situatii de urgenta, nu trebuie sa-i depuna in aceste produse. 

Atentie la comisionul de deschidere


De asemenea, clientii ne-au semnalat deseori ca nu au stiut ce costuri au de achitat si nu intelegeau de ce, dupa cateva luni, suma din cont este mai mica decat cea depusa.

Trebuie avut in vedere ca cel mai important cost asociat cu aceste contracte se achita la inceputul contractului. Este vorba de comision de deschidere de cont, care se retine din sumele depuse.

Nivelul comisionului este in prezent de 0,9% la Raiffeisen Banca pentru Locuinte si de 1% la BCR Banca pentru Locuinte.

In ambele cazuri, comisionul se calculeaza la suma contractata, respectiv suma pe care intentionezi sa o economisesti in urmatorii 5 ani. Prin urmare, la un contract de 25.000 lei, ti se va retine din cont intre 225 - 250 lei, in functie de banca aleasa.

In concluzie, acest produs nu trebuie privit ca o sansa de a castiga rapid o suma de bani. Dimpotriva, este un produs de economisire pe termen lung, unde trebuie depuse in mod regulat noi sume de bani pentru a beneficia la maxim de avantajele oferite.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus