top banner

Veste buna pentru clientii sistemului Bauspar

02 Martie 2017 | Autor: Conso

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a obtinut la Curtea de Apel Bucuresti o sentinta care anuleaza decizia Curtii de Conturi, privind acordarea primei de stat. Decizia nu este definitiva, insa banca spera ca aceasta va constitui baza clarificarii situatiei sistemului de economisire-creditare din Romania (Bauspar).
Sistemul este blocat, in acest moment, de aproximativ doi ani, dupa ce Curtea de Conturi a stabilit, in urma unor controale la cele doua banci din sistem, ca prima de stat nu se poate acorda decat in anumite situatii:  daca clientii demonstreaza ca au investit banii economisiti, chiar mai mult de cinci ani, in locuinta, daca acceseaza un credit ulterior perioadei de economisire, si doar daca sunt adulti, cu exceptia pensionarilor.
Cele doua banci au contstat in instanta raportul mentionat.
Curtea de Apel infirma deciziile Curtii de Conturi
Astfel, BCR Bpl anunta faptul ca, prin sentinta anuntata pe 1 martie, Curtea de Apel Bucuresti confirma faptul ca legislatia actuala nu obliga clientii care au economisit minim cinci ani in sistem la justificarea utilizarii banilor pentru domeniul locativ, iar accesarea creditului ulterior perioadei de economisire este o optiune a clientului, nu o obligativitate.
De asemenea, instanta a confirmat faptul ca persoanele fizice minore ori cele in varsta de peste 65 de ani sunt eligibile sa primeasca prima de stat.
„Desi hotararea pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitiva, aceasta reprezinta un important pas inainte spre normalizarea si consolidarea sistemului Bauspar din Romania“, se arata intr-un comunicat al BCR BpL.
Totodata, banca anunta ca este deschisa sa coopereze cu toate autoritatile relevante (Curtea de Conturi a Romaniei, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul de Finante, Parlamentul Romaniei) pentru un deblocarea sistemului, care poate genera imbunatatirea situatiei locative a romanilor.
Banca a platit prima din surse proprii
Mai mult, banca sustine ca, pe parcursul desfasurarii procedurilor legale, a acoperit din fonduri proprii echivalentul primelor care au fost platite de catre stat pentru a respecta drepturile clientilor si a pastra increderea in sistemul de economisire-creditare.
„Sistemul Bauspar rezolva o problema a milioane de romani care vor sa isi renoveze locuintele. Este un sistem european care functioneaza de o suta de ani in Germania si Austria. Intentia de a investi in locuinta, in 2015, a crescut in randul romanilor. Sunt 580 de mii de familii de romani, potrivit unui sondaj IRSOP care au ca prioritate renovarea locuintei“, a declarat presedintele bancii, Lucian Anghel.
Sistemul Bauspar din Romania a fost introdus in anul 2002 si in prezent, este format din doua banci. Prima este de 25% din suma economisia anual, dar nu poate depasi 250 de euro pentru fiecare participant.
Insa cele doua banci locale (Raiffeisen BpL si BCR BpL) nu au mai incheiat in 2016 niciun contract nou. Pe de alta parte, primele de stat nu au ajuns in contul clientilor nici pentru anului 2014, integral.
In Parlament exista un proiect de lege pentru modificarea modului in care functioneaza sistemul, insa si acesta este amanat de ceva vreme.
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii