Sistemul de economisire-creditare se schimba incepand cu 2017

Regulile pentru sistemul de economisire-creditare se schimba, in aceasta perioada, in Parlament, astfel incat functionarea sa poata fi reluata. Legea care ar trebui sa aduca anumite clarificari cu privire la contractele de economisire-creditare a trecut de Senat, si urmeaza sa mearga spre dezbatere la Camera Deputatilor.

Potrivit proiectului de act normativ, prima de stat ramane limitata, anual, la 25% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro, doar pentru clientii care opteaza si pentru contractarea unui credit pentru domeniul locativ, sau a unui credit anticipat ori intermediar.

Insa clientii care aleg doar sa economiseasca in acest sistem, urmand sa isi retraga banii dupa perioada minima obligatorie de 5 ani, vor putea obtine o prima de stat, insa mai mica atat ca valoare maxima, respectiv 200 de euro, cat si ca procent din suma economisita, de doar 20%.

Modificarile intra in vigoare incepand cu anul de economisire 2017.

"Regimul juridic al primei de stat a fost modificat. Astfel, cuantumul primei de stat a fost stabilit diferentiat in functie de optiunea clientilor de a incheia sau nu un contract de credit si s-a introdus obligatia pentru titularii contractelor de economisire-creditare de a justifica faptul ca au utilizat prima de stat pentru cheltuieli in domeniul locativ pentru a beneficia de prima de stat", se arata in documentul citat.

Minorii si varstnicii au dreptul la prima de stat

In plus, propunerea legislativa care modifica OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, precizeaza foarte clar ca pot beneficia de prima de stat toti titularii unui contract de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, indiferent de varsta sau stare civila.

"In cazul persoanelor casatorite, beneficiaza de prima de stat oricare dintre soti, separat, indiferent de titularul depunerilor. In cazul minorilor, contractul de economisire-creditare se incheie, in numele acestora, prin reprezentantii lor legali", mai stipuleaza actul normativ.

Reguli clare pentru cei care incaseaza ilegal subventia de la stat

De asemenea, se introduce obligatia ca, incepand cu prima de stat aferenta anului de economisire 2017, clientii care au incasat prima incalcand dispozitiile legale "sa restituie impreuna cu prima de stat necuvenita si dobanda acumulata aferenta sumelor reprezentand prima de stat necuvenita din care se scade impozitul pe dobanda".

In ceea ce priveste contractarea unui credit ulterior perioadei de economisire, noul act normativ prevede ca "clientul are dreptul dar nu si obligatia de a contracta un credit".

Modificarile legislative au fost necesare pentru deblocarea sistemului in urma unui control realizat de Curtea de Conturi la cele doua banci care activeaza in acest domeniu pe piata din Romania.

Institutia a emis o serie de obiectii cu privire la functionarea sistemului. Astfel, Curtea de Conturi a considerat ca minorii si persoanele in varsta, de peste 65 de ani, nu ar fi trebuit sa beneficieze de prima de stat pentru aceste contracte, iar cei care au incasat prima de stat ar fi trebuit sa contracteze, obligatoriu, si un credit ulterior perioadei de economisire.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus