Se va elimina deducerea la contractele de economisire-creditare

Ministerul Finantelor propune eliminarea deducerii acordate la contractele de economisire-creditare pentru a evita o posibila actiune de infringement.

Problema apare din cauza faptului ca “nu poate fi identificat un mecanism sau o autoritate care sa confirme categoria corespunzatoare a institutiei de credit”, se arata in nota de fundamentare.

In prezent, contribuabilii pot deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru contractele de economisire-creditare in sistem locativ, in limita unei sume egale cu 300 lei pe an.

In 2013, se va aplica deducerea de 300 lei pentru sumele economisite de la inceputului anului si pana la data cand legea va fi modificata.

Din datele ministerului reiese ca in 2011 doar 508 persoane au depus la sfarsit de an declaratia prin care sa beneficieze de aceasta deducere. Avand in vedere ca la acea vreme, contractele de economisire-creditare erau folosite de peste 400.000 de clienti, reiese ca aceasta deducere nu era utilizata decat in cazuri extrem de rare.

Prin urmare, eliminarea deducerii nu va avea vreun efect important asupra modului in care contractele de economisire-creditare se deruleaza.

Contractele de economisire-creditare permit clientilor sa isi finanteze proiectele imobiliare – constructie, achizitie sau modernizare – cu ajutorul unor credite in lei, cu dobanzi scazute. Imprumuturile se acorda dupa ce clientul parcurge o etapa de economisire, cand beneficiaza si o prima de stat, de pana la 250 euro pe an.

Aceste contracte pot fi simulate pe Conso.ro, cu ajutorul calculatorului de economisire-creditare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus