top banner

Se va elimina deducerea la contractele de economisire-creditare

31 Iulie 2013 | Autor: Marius Serban

Ministerul Finantelor propune eliminarea deducerii acordate la contractele de economisire-creditare pentru a evita o posibila actiune de infringement.
Problema apare din cauza faptului ca “nu poate fi identificat un mecanism sau o autoritate care sa confirme categoria corespunzatoare a institutiei de credit”, se arata in nota de fundamentare.
In prezent, contribuabilii pot deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru contractele de economisire-creditare in sistem locativ, in limita unei sume egale cu 300 lei pe an.
In 2013, se va aplica deducerea de 300 lei pentru sumele economisite de la inceputului anului si pana la data cand legea va fi modificata.
Din datele ministerului reiese ca in 2011 doar 508 persoane au depus la sfarsit de an declaratia prin care sa beneficieze de aceasta deducere. Avand in vedere ca la acea vreme, contractele de economisire-creditare erau folosite de peste 400.000 de clienti, reiese ca aceasta deducere nu era utilizata decat in cazuri extrem de rare.
Prin urmare, eliminarea deducerii nu va avea vreun efect important asupra modului in care contractele de economisire-creditare se deruleaza.
Contractele de economisire-creditare permit clientilor sa isi finanteze proiectele imobiliare – constructie, achizitie sau modernizare – cu ajutorul unor credite in lei, cu dobanzi scazute. Imprumuturile se acorda dupa ce clientul parcurge o etapa de economisire, cand beneficiaza si o prima de stat, de pana la 250 euro pe an.
Aceste contracte pot fi simulate pe Conso.ro, cu ajutorul calculatorului de economisire-creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii