Scaderea inflatiei avantajeaza produsele de economisire-creditare

Reducerea semnificativa a ratei inflatiei face produsele de economisire-creditare mai avantajoase. Chiar si dobanzile mici platite la economisire incep sa conteze, nu doar prima de stat. Clientii trebuie sa fie insa atenti ca banii vor fi blocati minim 5 ani.

Produsele de economisire-creditare nu functioneaza in cele mai bune conditii intr-un mediu cu inflatie ridicata. Aceste contracte au nevoie ca preturile sa fie stabile, deoarece opereaza cu dobanzi reduse: rata dobanzii platita de banca este 1,5-3% pe an pe perioada de economisire.

Dobanzile mici platite la economisire permit bancilor sa acorde ulterior credite ieftine, cu dobanzi fixe de 4,5-6% pe an.

Pana acum, inflatia a fost destul de ridicata, efectul imediat fiind faptul ca dobanda platita de banca nu mentinea puterea de cumparare a banilor.

Pentru a incuraja populatia sa utilizeze aceste produse, statul a compensat acest efect prin plata unor prime. In prezent, prima este de 25% din sumele depuse anual, in limita a 250 euro. Astfel, nu numai ca efectul inflatiei este compensat integral, dar se asigura si castiguri atractive pentru deponenti.

Scaderea semnificativa a inflatiei in acest an, face ca dobanda platita de banci sa conteze tot mai mult. Daca avem in vedere ca inflatia pe ultimele 12 luni a coborat sub 2%, chiar si dobanda de 3% genereaza dupa retinerea impozitului un castig superior inflatiei (2,54%).

Un alt aspect important este s-a atenuat foarte mult discrepenta intre dobanzile platite de bancile de economisire-creditare si dobanzile platite de bancile comerciale. Principalele banci de retail platesc dobanzi cuprinse intre 3,2-4,5% pentru depozite pe termen de 1 an, fata de maxim 3%, cat ofera contractele de economisire-creditare.

Contractele de economisire-creditare au costuri de administrare mai mari, insa aceasta sunt acoperite din prima de stat. De regula, comisioanele reprezinta 1% din sumele depuse, in timp ce primele pot ajunge pana la 25% din depunerile totale.

Atentie la perioada de blocare a banilor!

Cel mai important aspect de retinut atunci cand alegem contractele de economisire-creditare este sa tinem cont de durata mult mai mare in care banii vor fi blocati la banca. In mod normal, vei avea acces la bani dupa o perioada de economisire de aproape 5 ani.

Prin urmare, acest produs nu este recomandat celor care doresc sa obtina castiguri pe termen scurt, deoarece risca sa suporte o pierdere. Nerespectarea conditiilor contractuale este penalizata server: poti pierde toate primele de stat si poti plati un comision suplimentar de reziliere.

In general, contractele de economisire-creditare sunt recomandate persoanelor care vor sa faca modernizari in cadrul locuintei si sunt dispuse sa economiseasca o perioada de cativa ani.

Ulterior, ei pot primi un credit de la banca la costuri scazute. Aceste contracte pot fi simulate cu ajutorul Calculatorului de economisire-creditare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus