Reducerea semnificativa a ratei inflatiei face produsele de economisire-creditare mai avantajoase. Chiar si dobanzile mici platite la economisire incep sa conteze, nu doar prima de stat. Clientii trebuie sa fie insa atenti ca banii vor fi blocati minim 5 ani.
Produsele de economisire-creditare nu functioneaza in cele mai bune conditii intr-un mediu cu inflatie ridicata. Aceste contracte au nevoie ca preturile sa fie stabile, deoarece opereaza cu dobanzi reduse: rata dobanzii platita de banca este 1,5-3% pe an pe perioada de economisire.
Dobanzile mici platite la economisire permit bancilor sa acorde ulterior credite ieftine, cu dobanzi fixe de 4,5-6% pe an.
Pana acum, inflatia a fost destul de ridicata, efectul imediat fiind faptul ca dobanda platita de banca nu mentinea puterea de cumparare a banilor.
Pentru a incuraja populatia sa utilizeze aceste produse, statul a compensat acest efect prin plata unor prime. In prezent, prima este de 25% din sumele depuse anual, in limita a 250 euro. Astfel, nu numai ca efectul inflatiei este compensat integral, dar se asigura si castiguri atractive pentru deponenti.
Scaderea semnificativa a inflatiei in acest an, face ca dobanda platita de banci sa conteze tot mai mult. Daca avem in vedere ca inflatia pe ultimele 12 luni a coborat sub 2%, chiar si dobanda de 3% genereaza dupa retinerea impozitului un castig superior inflatiei (2,54%).
Un alt aspect important este s-a atenuat foarte mult discrepenta intre dobanzile platite de bancile de economisire-creditare si dobanzile platite de bancile comerciale. Principalele banci de retail platesc dobanzi cuprinse intre 3,2-4,5% pentru depozite pe termen de 1 an, fata de maxim 3%, cat ofera contractele de economisire-creditare.
Contractele de economisire-creditare au costuri de administrare mai mari, insa aceasta sunt acoperite din prima de stat. De regula, comisioanele reprezinta 1% din sumele depuse, in timp ce primele pot ajunge pana la 25% din depunerile totale.
Atentie la perioada de blocare a banilor!
Cel mai important aspect de retinut atunci cand alegem contractele de economisire-creditare este sa tinem cont de durata mult mai mare in care banii vor fi blocati la banca. In mod normal, vei avea acces la bani dupa o perioada de economisire de aproape 5 ani.
Prin urmare, acest produs nu este recomandat celor care doresc sa obtina castiguri pe termen scurt, deoarece risca sa suporte o pierdere. Nerespectarea conditiilor contractuale este penalizata server: poti pierde toate primele de stat si poti plati un comision suplimentar de reziliere.
In general, contractele de economisire-creditare sunt recomandate persoanelor care vor sa faca modernizari in cadrul locuintei si sunt dispuse sa economiseasca o perioada de cativa ani.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News