top banner

Romanii se indreapta cu economiile catre sistemul bauspar

22 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a obtinut in 2014 un profit de peste 1,7 milioane de lei, cu 4% peste cel din 2013. Depunerile clientilor au urcat cu 34%, pana la un sold al contractelor de economisire-creditare de 451 de milioane de lei. Tot in 2014, banca a acordat credite de 35 de milioane de lei, in crestere cu 31% fata de 2013.
Cresterea depunerilor la banca pentru locuinte are loc in contextul in care, pe piata din Romania, dobanzile la depozitele bancare in lei au scazut foarte mult.
Potrivit unui comunicat al bancii, valoarea contractelor de economisire-creditare a avansat cu 14% in 2014, la 3,2 miliarde de lei, iar numarul clientilor a crescut cu 10%, la 217.000.
Suma de 3,2 miliarde lei reprezinta valoarea potentialului de investitii in domeniul locativ accesibil clientilor bancii pe termen mediu si lung (depuneri si credite).
La finele lunii decembrie, RBL a raportat un nivel total al activelor de 527 milioane de lei, in crestere cu peste 30% fata de anul 2013.
In 2014, valoarea medie a finantarilor prin creditele garantate cu ipoteca a fost de 140.000 lei, in crestere cu 6% fata de 2013, in timp ce valoarea medie a creditelor negarantate a fost de 27.000 lei, cu 5% mai mare fata de anul anterior.
Creditele garantate cu ipoteca au fost solicitate in principal de clienti care au achizitionat imobile (60% din volumul total de credite cu ipoteca), iar creditele fara ipoteca au fost acordate in mare parte pentru modernizarea imobilelor (82% din volumul total de credite fara ipoteca).
Dezvoltarea activitatilor de economisire si creditare a condus la cresterea veniturilor nete atat a celor din dobanzi, cu 9 % fata de 2013, cat si a celor din comisioane, cu 3% fata de 2013. In 2014, RBL a obtinut un profit net de peste 1,7 milioane lei, in crestere cu 4% fata de anul anterior.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse de economisire-creditare, destinate îmbunatatirii situatiei locative (sistemul bauspar).
Clientii care incheie un contract de economisire-creditare si economisesc o perioada de timp, au ulterior posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa de 4,5% pe an, in functie de produsul ales. In fiecare an, clientii primesc la depunerile efectuate in anul respectiv, o prima de stat de 25%, insa nu mai mult de 250 de euro (echivalentul in lei), la care se adauga dobanda bancii de 1,5% pe an.
Finantarile acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte banci.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii