Piata bancilor de economisire-creditare ramane momentan doar cu 2 jucatori

Chiar daca dimensiunile pietei din Romania ar impune existenta a 5-6 jucatori specializati, BNR nu a primit nicio cerere de autorizare din partea unei a treia banci pentru locuinte.


“In momentul in care avem in lucru o cerere de autorizare din partea unei noi insititutii de credit, cel putin in prima faza, nu putem sa dam detalii. Insa va putem spune ca acum nu avem nicio astfel de cerere din partea unei banci, incusiv de tipul bancilor pentru locuinte”, a precizat Ana Cengher, sef serviciu in cadrul Directiei Reglementare si Autorizare din BNR.

Momentan, in Romania sunt active doua banci pentru locuinte, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte, care au fost infiintate in 2003, respectiv in 2008.

Situatia nu este extrem de favorabila sistemului, in conditiile in care dimensiunile pietei fac dificila popularizarea produsului.

“Este o piata de 5-6 jucatori. Noi nu avem suficiente fonduri pentru sustinerea campaniilor de marketing si popularizare”, a precizat Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

In acest sens, cele doua banci isi vor schimba strategia in vederea promovarii mai intense a sistemului si vor pune la punct campanii de informare finantate pe baza unui buget comun.

Un sistem chiar mai avansat este intalnit si in Slovacia unde doua grupuri financiare straine si unul local sunt actionari in cadrul unei singure banci de economisire creditare - PSS.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

Inapoi sus