(P) Sistemul de economisire-creditare - o solutie sustenabila de finantare pentru domeniul locativ in Romania

Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania urmareste cu interes starea fondului locativ din Romania si cauta solutii prin care sistemul de economisire-creditare (numit si sistemul Bauspar) sa contribuie la finantarea sustenabila a nevoilor locative.

Credem ca sistemul de economisire-creditare reprezinta o solutie pentru finantarea domeniului locativ si avem 4 argumente pe care noi le consideram fundamentale in acest sens. Primul dintre ele este ca vorbim de un sistem de finanatare care este simplu, sigur si eficient. Acesta este un produs de finantare in moneda nationala cu rata de dobanda fixa, prin urmare atat riscul de rata a dobanzii cat si riscul de rata de schimb valutar sunt evitate.

Al 2-lea argument este faptul ca acest sistem permite mobilizarea unor resurse financiare interne pentru finantarea domeniului locativ si aceasta in conditiile in care, de la criza din 2008-2009, exista o concurenta crescuta pentru finantari pe pietele internationale. In acest context, prima de stat, care este acordata de la bugetul de stat tuturor clientilor care au contracte de economisire-creditare in sistem colectiv, este un instrument de stimulare a acestor acumulari de resurse financiare si in acelasi timp este o investitie a statului. Spun ca este o investitie si nu un cost in masura in care ea atrage dupa sine venituri la bugetul de stat care in Romania, ca si pe plan international, sunt de 3 ori mai mari decat costul initial.

Al 3-lea argument pe care il avem in vedere este faptul ca stimuleaza resurse financiare care sunt folosite pentru imbunatatirea domeniului locativ. Ele au un efect pozitiv pentru dezvoltarea industriei constructiilor si materialelor de constructie pe de-o parte, pe de alta parte ele creeaza si mentin locuri de munca.

Cel de-al 4-lea argument este faptul ca sistemul de economisire-creditare prin caracterul sau anticiclic reprezinta un element de stabilitate al intregului sistem financiar-bancar.


Sistemul de economisire-creditare are - dupa 11 ani - un numar de clienti in crestere constanta care depaseste 600.000 de oameni. Daca ne gandim ca, in medie, cel putin 3 persoane sunt impactate in fiecare familie, aceasta inseamna ca sistemul Bauspar are un impact asupra peste 1,5 milioane de romani.

Depozitele acumulate in sistemul Bauspar au avut constant un trend ascendent. Vreau sa subliniez insa evolutia creditelor. Intr-o industrie in care ultimii 5-6 ani au consemnat o scadere constanta a stocului de credite, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice, industria Bauspar in Romania inregistreaza cresteri importante. Ele sunt in acord cu faptul ca acest produs pe termen lung incepe sa intre in faza de maturitate in care se acorda constant credite clientilor din sistem.

In Romania, dimensiunea penetrarii pe care sistemul de economisire-creditare a atins-o este de aproape 3%, ceea ce inseamna ca 3 din 100 de romani sunt participanti la acest sistem. In Austria acest raport este de peste 50%. Aceasta inseamna ca una din doua persoane are un astfel de contract. Pe de-o parte, Romania este cea mai noua membra a familiei Bauspar in Europa, pe de alta parte putem sa vedem si cat de promitator este drumul pe care il avem de urmat.


Aurelia Cionga este Presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania si Presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus