top banner

(P) Care sunt cele mai profitabile solutii de economisire pe termen lung?

18 Martie 2014 | Autor: Raiffeisen Banca pentru Locuinte

Tendinta de scadere a dobanzilor impune ca deponentii sa adopte schimbari in privinta produselor financiare utilizate. Contractele de economisire-creditare pot oferi performante superioare, pentru cei care intentioneaza sa economiseasca pe perioade mai lungi.
In ultima perioada, am asistat la o scadere pronuntata a dobanzilor la depozite, pe fondul reducerii inflatiei spre niveluri tot mai joase. Castigurile atractive pe care depozitele bancare le-au adus in anii anteriori au devenit acum modeste.
Exista insa alternative de economisire care pot asigura castiguri sigure, cu un nivel de remunerare atractiv. Trebuie insa sa fii dispus sa depui economisesti pe un termen de minim 5 ani.
Daca esti in cautarea unor solutii de economisire pe termen mai lung, contractele de economisire-creditare pot inlocui cu succes depozitele bancare sau conturile de economii.
Rata dobanzii pe care bancile o platesc in acest moment la aceste produse este cuprinsa intre 3-4% sau chiar mai mici.
La contractele de economisire-creditare, Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera o rata a dobanzii de 3%. In plus, ai dreptul la o prima de stat de 25% din sumele economisite in fiecare an, in limita a 250 euro. Cumuland cele 2 beneficii, contractul de economisire-creditare genereaza un castig mult mai mare.
Cat de profitabil este contractul de economisire-creditare?
Cel mai simplu mod pentru a compara performantele celor doua produse este prin intermediul unui exemplu. Sa presupunem ca vrei sa economisesti timp de 5 ani cate 300 lei pe luna. In total, vei face depuneri de 18.000 lei in acest interval.
In cazul in care alegi un cont de economii sau depozit bancar cu o rata a dobanzii de 4%, suma acumulata in final va fi de 19.374 lei. In calcul, am tinut cont de un comision de administrare de 3 lei pe luna pentru contul curent si de impozitul pe dobanda de 16%.
La un contract de economisire-creditare de la Raiffeisen Banca pentru Locuinte, trebuie sa achiti un comision de deschidere de 300 lei (1,2% pentru o suma contractata de 25.000 lei) si un comision de administrare de 3 lei pe luna. In plus, vei avea dreptul sa primesti de la stat o prima anuala de 900 lei, in cazul in care economisesti 300 lei in fiecare luna.
Chiar si daca tinem cont de faptul ca prima de stat se incaseaza cu intarziere (din cauza constrangerilor bugetare), clientul va acumula mai multi bani decat la un depozit bancar.
Suma disponibila in cont dupa 5 ani de economisire va fi de aproximativ 3.380 lei,  daca luam in calcul un scenariu in care primele se vireaza integral in contul clientilor fara  intarziere. Estimarea tine cont de toate comisioanele datorate de client, precum si de impozitul pe dobanda.
 
Comparativ cu un depozit bancar sau cont de economii, suma disponibila in cont va fi cu peste 3.900 lei mai mare la un contract de economisire-creditare.
Trebuie sa economisesti minim 5 ani
Este important de stiut ca dupa ce trece perioada minima de 5 ani, sumele acumulate printr-un contract de economisire-creditare pot fi retrase oricand din cont. Retragerea banilor dupa minim cinci ani de economisire nu afecteaza dreptul clientului de a beneficia de primele de stat neincasate pana la acel moment. Mai mult, dupa perioada obligatorie de economisire se poate solicita un credit avantajos cu dobanda fixa.
Un alt aspect esential este ca rata dobanzii la contractele de economisire-creditare este fixa pe toata perioada. In schimb, dobanzile de la depozitele bancare pot fluctua in timp, tendinta fiind ca acestea sa scada in continuare in urmatorii ani.
Avantajul contractelor de economisire-creditare se mentine doar daca economisesti , pe o perioada de minim 5 ani. In cazul in care clientul vrea sa retraga banii inainte de acest termen, pierde primele de la stat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii