Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare


Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat. 
 
Prevederea este valabila, insa, daca inainte de expirarea termenului de 5 ani nu au fost inregistrate restituiri din sumele economisite.
 
Astfel, deputatii au modificat Ordonanta 99/2006 care reglementeaza acordarea primei de stat pentru persoanele care economisesc in sistemul “bauspar” (in prezent prima este de 25% din suma economisita dar nu mai mult de 250 de euro de persoana pe an).
 
Aceasta a fost una din problemele reclamate de Curtea de Conturi in urma unor controale efectuate la cele doua banci de economisire – creditare din Romania, si anume ca cei care economisesc in sistem si isi retrag banii fara a lua un credit trebuie sa justifice faptul ca au folosit sumele respective pentru imbunatatirea spatiului de locuit pentru a beneficia de prima acordata de stat pentru economii.
 
In prima faza de modificare a legislatiei, in Senat, se introdusese obligativitatea ca deponentul sa justifice cu facturi utilizarea banilor in domeniul locativ. Mai mult, in forma Senatului, legea precizeaza expres ca obtinerea primei de stat nu este conditionata de contractarea unui credit si ca beneficiar poate fi orice cetatean al Romaniei, indiferent de varsta.
 
In schimb, in Senat s-au adus modificari la prima de stat. Astfel, aceasta ramanea la 25% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro pe an, doar pentru clientii care opteaza si pentru contractarea unui credit pentru domeniul locativ, sau a unui credit anticipat ori intermediar. Cei care doar economisesc si isi retrag banii dupa perioada minima obligatorie de 5 ani, pot obtine o prima de doar 20% din suma economisita in fiecare an, dar nu mai mult de 200 de euro.
 
Se pot incheia contracte si in numele minorilor
 
O alta problema ridicata de Curtea de Conturi si lamurita de Camera Deputatilor se refera la incheierea de contracte pe numele minorilor.
 
Astfel, deputatii au decis ca vor putea fi incheiate si contracte de economisire in numele minorilor de catre reprezentii lor legali, iar "in situatia in care cesiunea are loc intre sot, sotie, copiii, precum si parintii sotilor, cesionarul va beneficia integral de prima de stat aferenta depunerilor cedentului, indiferent de numarul contractelor cesionate, precum si de prima de stat care se cuvine cesionarului in termenul contractelor incheiate in nume propriu".
 
Prevederea este valabila, insa, doar pentru cazurile in care cesiunea se realizeaza pentru cumularea contractelor in vederea accesarii unui credit pentru domeniul locativ.
 
Proiectul de lege, astfel modificat, va fi supus votului plenului Camerei Deputatilor, iar apoi trimis la promulgare presedintelui tarii. 
 
Sistemul, introdus in Romania in 2004, este blocat de aproximativ 2 ani ca urmare a unui raport al Curtii de Conturi, care a concluzionat ca prima de stat se cuvine doar celor care contracteaza si un credit dupa ce economisesc, excluzand dintre beneficiari copiii si batranii si cerand bancilor de locuinte sa restituie primele de stat platite pana atunci.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus