Impas in sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare din Romania pare a fi intrat intr-un impas. De cateva luni, la Vocea Clientului sosesc din ce in ce mai multe sesizari cu privire la aceste contracte. Mai exact, clientii reclama faptul ca nu pot incasa prima de la stat, desi au economisit perioada minima necesara in acest scop, respectiv cinci ani.

Acestia sunt revoltati din cauza faptului ca au incheiat contractul in  anumite conditii, respectiv pe o perioada de economisire de minim cinci ani, la o dobanda mult sub media pietei, dar la care ar fi trebuit sa se adauge prima de la stat, de 25% din suma economisita anual, dar nu mai mult de 250 de euro pe an, iar acum drepturile nu le sunt respectate.

Clientii reclama faptul ca nu pot incasa prima promisa de la stat

”Asemenea altor persoane am incheiat un contract cu BCR BPL de economisire-creditare in august 2010 (cel cu prima de la stat de 25% din valoarea anuala depusa, dar care nu poate depasi 250 de euro anual). La fel ca multi alti oameni ce se regasesc in situatia mea, am aflat ca nu pot beneficia de acea prima (desi anul trecut, la data scadenta celor cinci ani, era trecuta in contul meu si as fi putut chiar sa o incasez). Eu mi-am respectat contractul incheiat si semnat cu BCR BPL, dar deoarece, din ce am inteles, acestia se afla in proces cu Curtea de Conturi nu pot beneficia de primele stipulate in contract si existente in cont, ajungand la situatia stupida incat, daca as scoate acum banii economisiti, ar fi mai putini decat am depus (considerand comisionul de deschidere etc.). Banuiesc ca mai sunt persoane in aceasta situatie, sunt disponibil pentru a ma alatura ca parte civila intr-un eventual proces”, scria de curand un client la Vocea Clientului.

Un altul, care s-a regasit in aceeasi situatie, sustine ca a depus o reclamatie la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, insa institutia si-a declinat competenta. ”Intamplator am auzit de existenta Centrului pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar la care vom apela. Sunt disponibila pentru asocierea in vederea unui proces impotriva bancii”, scrie clienta.

In alt caz, banca, tot BCR - BPL, refuza sa elibereze clientului prima de la stat pana cand acesta aduce documente justificative care sa confirme utilizarea banilor in scop locativ. ”In contractul initial nu era vorba de asa ceva. Banca a incheiat un contract pe care trebuie sa-l respecte si sa suporte consecintele nu sa le transfere clientilor”, sustine si clientul implicat in acest caz.

Cum se apara bancile pentru locuinte

Mai mult, in campania de promovare, bancile de economisire-creditare, au sustinut ca astfel de contracte se pot incheia si pe numele copiilor minori, in aceleasi conditii. Se pare, insa, ca promisiunea nu mai este valabila la retragerea banilor.

La randul lor, bancile pentru locuinte sustin ca situatia este creata de Curtea de Conturi care, in urma unui control derulat in anul 2015, a decis ca sunt eligibile pentru a primi prima de stat doar contractele de economisire-creditare incheiate de persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, iar prima de stat se elibereaza numai dupa momentul repartizarii contractului de economisire-creditare si dupa justificarea utilizarii in domeniul locativ a soldului.

BCR - BPL sustine ca va apara interesele clientilor sai de efectele deciziei Curtii de Conturi.

”Situatia creata este generata de o decizie a Curtii de Conturi in baza unei interpretari proprii pe care o consideram neconforma cu legea sistemului de economisire creditare actuala. Decizia Curtii de Conturi itereaza faptul ca pentru a incasa prima de stat (datorata conform prevederilor legale in vigoare, daca este indeplinita perioada de economisire de cinci ani fara niciun fel de justificare suplimentara) intreaga suma acumulata trebuie sa fie utilizata de catre clienti in scop locativ. Curtea de Conturi, a dispus in mod discriminatoriu ca in cazul clientilor persoane in varsta (peste 65 de ani), dar si a minorilor, sa nu mai fie acordate primele de stat si dobanzile aferente”, se arata intr-un mesaj transmis de BCR Banca pentru Locuinte la solicitarea Conso.ro.

In plus, BCR - BPL considera ca situatia creata de Curtea de Conturi se datoreaza unei interpretari proprii a legislatiei aplicabile si nu este in linie cu  prevederile legale si practica bancara din ultimii 10 ani.

”Am contestat in justitie decizia emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, considerand-o neconforma atat cu principiile europene, cat si cu legislatia aplicabila sistemului de economisire creditare. De asemenea, BCR Banca pentru Locuinte incearca sa gaseasca solutii pentru toti clientii sai in vederea reducerii impactului generat de decizia Curtii de Conturi, astfel incat impactul generat sa fie minim”, subliniaza reprezentantii bancii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus