Guvernul a alocat 165 milioane lei pentru prime de stat

Guvernul a alocat 165 de milioane lei in bugetul de stat pe 2015 pentru plata primelor de stat la contractele de economisire-creditare, informeaza asociatia bancilor pentru locuinte.

Sumele sunt destinate pentru achitarea primelor de stat, pentru economiile realizate de clienti in 2013.

Potrivit cadrului legal de functionare al bancilor pentru locuinte, in fiecare an, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vireaza in conturile bancilor pentru locuinte (care solicita in numele clientilor lor prima de stat) cuantumul total al subventiilor acordate de statul roman persoanelor fizice cu cetatenie romana care au incheiat contracte de economisire-creditare. Apoi, bancile crediteaza conturile clientilor, cu sumele cuvenite.

Prima de stat reprezinta 25% din economiile anuale ale fiecarui client, in limita echivalentului a 250 euro pe contract.

“Faptul ca, in aceasta perioada Guvernul continua sa sprijine romanii care economisesc pentru imbunatatirea conditiilor de locuit, ne demonstreaza inca o data importanta produsului de economisire-creditare ca parghie pentru cresterea economica”, afirma Aurelia Cionga, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).

Seful RBL precizeaza ca mai mult de jumatate de milion de romani au optat pentru acest sistem, intelegand avantajele planificarii pe termen mediu si lung al unei investitii imobiliare si beneficiaza de un randament bun la economisire, costuri reduse si dobanzi fixe la creditare.

Persoanele care aleg aceste produse sunt in general familii cu copii, cu venituri medii si mici, spune Carmen Schuster, vice-presedintele BCR Banca pentru Locuinte.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus