top banner

Explicatii pentru blocajul sistemului de economisire-creditare

03 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Bancile pentru locuinte care activeaza pe piata din Romania explica ce se intampla cu contractele de economisire-creditare incheiate de populatie, in conditiile in care multi clienti s-au plans ca nu le sunt respectate drepturile. Cele doua institutii au prezentat cauzele blocajului, si cum ar trebui acestea eliminate.
Astfel, pe de o parte sunt mentionate obiectiile formulate de Curtea de Conturi in urma unui control cu privire la functionarea sistemului, iar de cealalta parte sunt prezentate reglementarile in vigoare si cum functioneaza sistemul in alte state europene.
Cine are dreptul sa incaseze prima de stat?
In raportul Curtii de Conturi se precizeaza faptul ca „s-a constatat acordarea nelegala a primei de stat  pentru clienti persoane fizice - copii minori (cu varsta sub 18 ani) care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima de stat, prin incheierea de contracte de economisire-creditare cu parintii acestora in calitate de reprezentanti legali”.
Totodata, Curtea reclama faptul ca s-a acordat, tot nelegal, prima de stat pentru clienti persoane fizice varstnice (peste 65 de ani) ca urmare a incheierii unor astfel de contracte.
In replica la aceste acuzatii, bancile prezinta prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, din care rezulta ca „fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil in Romania, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ”.
In plus, bancile din domeniu sustin ca in toate tarile in care sistemul Bauspar (de economisire-creditare –n.r.) functioneaza, minorii si varstnicii  pot incheia contracte de economisire-creditare, ne-existand nicio restrictie de varsta.
"Din momentul in care copilul se naste si primeste un Cod Numeric Personal, el poate deveni client al sistemului Bauspar", spune Jiri Plisek, CEO-ul Stavebni sporitelna Ceske sporitelny, una dintre cele mai mari banci de economisire creditare din Cehia.
In Cehia si Austria este deja o traditie ca bunicii sa economiseasca pentru nepotii lor, mai spun reprezentantii sistemului.
Este sau nu clientul de economisire obligat sa ia credit?
O alta observatie ridicata de Curtea de conturi se refera la faptul ca unii clienti au incasat prima de la stat fara sa justifice utilizarea sumelor economisite in scop locativ, conform prevederilor Ordinului nr. 509/2009 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea unor prevederi din Ordonanta 99.
„In cazul contractelor de economisire - creditare cu perioada de economisire de minim 5 ani, reziliate sau repartizate dupa 5 ani, prima de la stat a fost platita in mod nelegal clientilor, fara ca banca sa solicite si clientii sa dovedeasca ca suma economisita a fost folosita pentru activitati in scop locativ“, sustine Curtea de Conturi.
In replica, bancile vin cu articolul 315 din Ordonanta mentionata, potrivit caruia „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minimum 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite, si este obligatoriu ca inainte de expirarea termenului de economisire stabilit sa nu se fi efectuat restituiri totale sau partiale din sumele economisite“.
Potrivit reprezentantilor bancilor, in Cehia, nu toti clientii sistemului Bauspar iau credit dupa cinci ani.
"Unii apeleaza la credit, in vreme ce altii prefera sa imprumute sume mici de bani cu care sa-si imbunatateasca confortul locuintei. Altii insa pur si simplu isi retrag banii si din punctul nostru de vedere pot sa plece cu ei in Bahamas, daca asta isi doresc. Sunt banii lor, fac ce considera cu ei", a spus Jiri Plisek.
Bancile asteapta rezolvarea problemei in instanta
Mai mult, bancile sustin faptul ca intregul sistem de economisire creditare se bazeaza chiar pe faptul ca nu toti clientii care economisesc vor apela in mod automat la un credit. „Trebuie sa economiseasca intre 3-5 persoane pentru ca unul sa ia un credit“, mai spune Jiri Plisek.
In aceste conditii, cele doua banci au sistat incheierea de astfel de contracte de cateva luni, insa nici clientii vechi, care ajung cu contractele la maturitatea necesara prevazuta pentru a incasa prima de la stat, nu pot beneficia de acesti bani.
Dupa ce incercarile de conciliere au esuat, cele doua banci care opereaza pe acest segment (Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte) s-au adresat instantelor de judecata, de unde se asteapta o solutie pentru deblocarea sistemului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii