top banner

Economisire-creditare sau depozit: ce este mai rentabil?

24 Februarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

In cazul produselor de economisire-creditare (Bauspar), perioada minima pe care trebuie depuse sumele, este de 5 ani. Dupa aceasta perioada, atat economiile cat si primele de la stat acumulate pot fi utilizate in orice scop.
Perioada mare de economisire poate fi considerata principalul dezavantaj in comparatia cu un produs de economisire standard, precum depozitul bancar sau contul de economii. In cazul in care doriti sa retrageti mai devreme sumele, pierdeti primele acumulate.
Pe de alta parte, pentru sumele economisite, puteti obtine randamente mai ridicate la produsele Bauspar decat in cazul unui simplu depozit la termen. Pe langa dobanda platita de banca, de 2% sau 3% pe an la soldul economisit, statul acorda in prezent o prima anuala de 25% din suma economisita pe an, nu mai mult insa de 250 euro/an.
Astfel, pentru a obtine un randament optim, ar trebui sa depuneti in fiecare an pana la 1.000 euro, echivalent in lei. Daca economisiti sume mai mari pe parcursul unui an, investitia intr-un produs Bauspar genereaza randamente mai mici, deoarece prima de la stat este plafonata la 250 euro.
Dar, contractele de economisire-creditare pot fi incheiate si pe numele minorilor sau diferit pentru sot si sotie, astfel incat, fiecare membru al familiei poate primi cate o prima de la stat anual, daca economiseste conform contractului.
In 2004, la momentul lansarii produsului pe piata romaneasca prima de la stat a fost de 30% din suma economista intr-un an, fara a depasi insa salariul mediu pe economie.
Din 2005 pana in 2008 prima de la stat a fost redusa la 15%, cel mult 150 euro, iar in 2009 si 2010 economiile depuse au fost compensate de catre stat printr-o prima anuala de 25%, maximum 250 euro, echivalent in lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii