top banner

Economisire-creditare: mai primesc prima de la stat daca am reziliat contractul?

27 Ianuarie 2011 | Autor: Oana Folcic

Pentru a beneficia in mod constant (anual) de prima de la stat, conform prevederilor legale in vigoare,  contractul de economisire-creditare trebuie sa fie incheiat pe o perioada de minimum 5 ani, iar pe aceasta perioada clientul sa nu fi solicitat restituiri totale sau partiale din sumele economisite.
Prin urmare, in conditiile in care clientul solicita rezilierea contractului si retragerea economiilor inainte de expirarea celor 5 ani, banca are obligatia sa restituie autoritatilor de stat primele inregistrate pe contul clientului si sa nu mai calculeze si solicite prima pentru depunerile efectuate de client in anul in care a reziliat contractul.
Prin rezilierea contractului inainte de 5 ani clientul pierde primele deja inregistrate pe cont dar si dreptul la prime viitoare. Acesta este motivul pentru care banca mai poate solicita prima pentru depunerea de 2.000 lei efectuata in anul in care contractul a si fost reziliat.
Legea prevede si cateva situatii de exceptie in care clientul poate pastra prima si in cazul rezilierii inainte de 5 ani; acestea se refera la cazuri de deces, incapacitate de munca, somaj.
 
Justificarea utilizarii sumelor economisite pentru lucrari in domeniul locativ pentru a putea beneficia de prima de la stat este prevazuta de lege numai in conditiile in care contractul este repartizat (si nu reziliat) inainte de 5 ani. Dupa expirarea perioadei de 5 ani, clientul isi poate retrage economiile si prima de la stat fara a mai fi necesar sa justifice cu documente investitiile pe care le-a facut in domeniul locativ. Cu alte cuvinte poate dispune de bani si ii poate investi in orice alt scop.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii