top banner

Economisire-creditare: Cum alegem corect suma contractata?

10 Aprilie 2014 | Autor: Conso

Suma contractata este un element cheie al contractului de economisire-creditare, care are o influenta importanta atat asupra comisioanelor, cat si asupra primei de stat. Conso.ro iti explica cum sa alegi un contract avantajos.
In momentul in care incheie un contract de economisire-creditare, clientul trebuie sa aleaga un nivel pentru “suma contractata”. Acest termen desemneaza valoarea totala a contractului, respectiv suma pe care clientul se angajeaza sa o economiseasca la banca, plus valoarea creditului pe care intentioneaza sa-l obtina.
In cazul in care alegi o suma contractata prea mare, atunci risti sa platesti comisioane mai mari decat ar fi necesar. La incheierea contractului, banca retine aproximativ 1% din suma contractata. De exemplu, la un contract de 100.000 lei, din start, vei avea de plata 1.000 lei.
Pe de alta parte, nici o suma contractata prea mica nu este avantajoasa, deoarece risti sa nu poti beneficia de prima de stat.
“Pentru depunerile efectuate in perioada de economisire ce depasesc suma contractata, nu se calculeaza si nu se solicita prima de stat. In aceasta situatie, pentru a se putea beneficia de prima maxima de stat de 250 euro, este necesara majorarea sumei contractate” explica reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Cum stabilim nivelul corect?
In luarea deciziei este foarte important sa avem in vedere modul in care intentionam sa folosim produsul de economisire-creditare.
In varianta clasica, clientul trebuie sa economiseasca, iar apoi sa solicite un credit locativ in lei, cu dobanda fixa. In aceste situatii, contractul poate fi folosit pentru modernizarea sau achizitia unei locuinte.
De cele mai multe ori, bancile pentru locuinte iau in calcul acest scenariu si recomanda clientilor sa incheie contracte de economisire pentru o suma contractata de 50.000 lei. Un astfel de nivel permite clientilor sa beneficieze de nivelul maxim al primei de stat pe o perioada de 5 ani, iar ulterior sa poata solicita si un credit locativ egal cu diferenta dintre suma contractata si soldul economisit.
Daca nu vrei credit, suma contractata poate fi mai redusa
O buna parte dintre clienti aleg insa sa incheie un contract de economisire-creditare doar pentru a economisi. Actualul cadru legal permite clientilor, ca dupa o perioada de 5 ani de economisire, sa poate cheltui banii, in orice scop, fara sa piarda prima de stat. Conditia este sa nu faca nicio retragere in acest interval.
In aceste situatii, suma contractata ar trebui stabilita la un nivel mai redus. “Recomandam clientilor o suma contractata si in functie de nevoile si planurile acestora. Daca doresc doar sa economiseasca fara a lua in calcul si un credit dupa perioada de economisire, le recomandam o suma contractata mai mica de exemplu 25.000-30.000 lei pentru o perioada de economisire de aproximativ 5 ani”, ne-au precizat reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Este important de stiut ca oricand pe parcursul contractului, suma contractata poate fi majorata de client, in aceleasi conditii de cost. Prin urmare, nu exista nicio penalitate daca la inceput stabiliesti o suma mai mica, iar ulterior vrei sa accesezi si un credit locativ si soliciti majorarea sumei contractate.
Clientii care se decid sa economiseasca pe perioade mai mari de 5 ani, trebuie sa monitorizeze cu atentie soldul economisit, pentru ca nivelul sau sa nu depaseasca suma contractata. Ei isi pot majora oricand suma contractata, pentru a fi eligibili in continuare pentru subventie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii