top banner

Economisire-creditare: Ce documente justificative solicita banca la acordarea creditelor?

19 Mai 2014 | Autor: Marius Serban

Clientii care economisesc printr-un contract de economisire-creditare beneficiaza anual de o prima de stat, egala cu 25% din sumele economisire, in limita a 250 euro. Aceasta prima se acorda in anumite conditii: sumele trebuie utilizate in scopuri locative, cum ar fi constructia sau renovarea locuintei.
De asemenea, aceeasi cerinta legala exista si la creditele acordate de bancile pentru locuinte. Din aceste motive, apare necesitatea de a prezenta la banca documente justificative pentru sumele cheltuite.
Procedurile specifice ce trebuie urmate de clienti difera de la o banca la alta.
De exemplu, la Raiffeisen Banca pentru Locuinte, aceste documente au termene diferite de prezentare (intre 30 si 270 de zile), in functie de destinatia creditului:
      -    pentru lucrari pentru care nu este necesara obtinerea unei autorizatii de construire (modernizare imobil, viabilizare teren), documentele trebuie prezentate in termen de 180 de zile calendaristice de la data utilizarii creditului;
      -    pentru lucrari pentru care a fost necesara obtinerea unei autorizatii de construire (constructie, extindere, finalizare, reabilitare, consolidare), documentele trebuie prezentate in termen de 270 de zile calendaristice de la data utilizarii creditului;
      -    pentru preluarea unor creante legate de realizarea activitatilor in domeniul locativ, documentele trebuie prezentate in termen de 30 de zile calendaristice de la data utilizarii creditului.
Reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte au precizat ca pot fi considerate documente justificative bonuri fiscale neinsotitte de facturi fiscale si fara limita de suma daca pe aceste bonuri sunt detaliate punctual si valoric materialele achizitionate in vederea justificarii sumelor utilizate din credit, pentru a se demonstra destinatia locativa a acelor materiale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii