Economisire-creditare: 3 motive pentru a economisi mai mult de 5 ani

Contractele de economisire-creditare permit clientilor sa retraga sumele depuse la banca fara nicio penalizare dupa 5 ani. Conso.ro va prezinta 3 motive pentru a economisi in continuare.

Clientii bancilor pentru locuinte beneficiaza, pentru sumele economisite anual, de o prima de stat. Aceasta este egala in prezent cu 25% din sumele depuse anual, in limita a 250 euro (echivalentul in lei).

Pentru a beneficia de prima de stat, clientii trebuie sa economiseasca in medie 5 ani la o banca pentru locuinte. Utilizarea sumelor economisite, a primelor de stat si a dobanzilor primite de la banca, se poate face numai in scop locativ.  Exista posibilitatea de a retrage banii fara a necesita documentarea utilizarii  in domeniul locativ, in conditiile unei perioade de economisire de peste 5 ani. Conso.ro iti prezinta cateva motive pentru a continua sa economisesti chiar si mai mult de 5 ani, cu ajutorul acestor produse.

   1.    Rentabilitate superioara depozitelor

Sistemul de economisire-creditare reprezinta o solutie atractiva pentru a economisi pe termen lung, mai ales in actualul context, cand dobanzile la depozitele bancare au scazut semnificativ.

Rata dobanzii practicata de bancile pentru locuinte este acum similara cu cea a unui depozit la termen. Suplimentar, contractele de economisire-creditare sunt sustinute de stat, printr-o prima de stat egala cu 25% din sumele depuse anual, in limita a 250 euro. Din acest motiv, contractele de economisire-creditare ajung sa fie mai profitabile decat depozitele la termen.

   2.    Fond pentru situatii neprevazute

Fiecare persoana ar trebui sa aiba o suma economisita pentru situatii neprevazute. Fondul de urgenta trebuie sa fie usor accesibil, pentru ca banii sa poata fi retrasi oricand este nevoie.

Dupa ce trece perioada minima de 5 ani, contractele de economisire-creditare nu mai impun clientilor restrictii cu privire la retragerea banilor si nu mai exista penalizari. Astfel, sumele din aceste conturi vor putea fi utilizate oricand este nevoie, indeplinind conditiile unui fond de urgenta.

   3.    Posibilitatea de a obtine un credit cu dobanda redusa si fixa


Contractele de economisire-creditare iti permit sa obtii un credit in lei, cu dobanda redusa (intre 4,5% si 6%) in scopuri imobiliare, denumit credit locativ. Clientii sunt la adapost de riscul de rata a dobanzii si riscul valutar pentru ca imprumutul este in lei si dobanda este fixa pe toata durata contractului. Cu cat economisesti o perioada mai lunga, cu atat creste si perioada de rambursare a creditului pe care il poti obtine. Implicit, poti imprumuta si o suma mai mare. De asemenea, o perioada de economisire mai lunga, te ajuta sa indeplininesti mai usor conditiile de acordare a creditului locativ.

Pentru a beneficia integral de cele 3 avantaje prezentate mai sus, este important sa continui sa faci depuneri la banca in fiecare an, pentru a beneficia de un randament bun pentru economiile tale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus