top banner

Cum pot utiliza banii intr-un contract de economisire-creditare?

11 Iulie 2012 | Autor: Marius Serban

Modul de utilizare a banilor in cadrul contractele de economisire-creditare este reglementat prin lege.
In cazul in care clientul intentioneaza sa foloseasca banii economisiti in scopuri locative atunci perioada minima de asteptare este de 18 luni. Data exacta se stabileste in baza unui indicator specific, denumit cifra de evaluare. Clientii cu o cifra de evaluare mai mare au prioritate.
Prin scopuri locative se inteleg cheltuieli cu constructia, achizitia, reabilitarea, extinderea si modernizarea locuintelor, dar si achizitionarea unui teren in vederea constructiei unei locuinte sau rambursarea anticipata a unui credit imobiliar.
Toate aceste cheltuieli trebuie justificate ulterior prin prezentarea documentelor aferente la banca.
 
Conform legislatiei in vigoare, exista si posibilitatea de a utiliza banii economisiti pentru orice alte proiecte, fara a oferi justificari la banca, daca perioada de economisire este de minim 5 ani.
Daca aveti nevoie urgent de bani (in alt scop decat cel locativ) inainte de implinirea termenului de 5 ani, puteti retrage banii, dar toate primele de stat incasate vor fi inapoiate. In plus, exista posibilitatea de a suporta si un comision de penalizare de 1% din suma contractata.
In cazul in care nu intentionati de la bun inceput sa faceti o achizitie in scopuri locative cu banii economisiti, nu este recomandat sa incheiati un contract de economisire-creditare.
Scopul acestui program este sa sprijine investitiile in locuinte, asa cum releva si denumirea bancilor care ofera aceste produse (“banci pentru locuinte”).
Acum cadrul legal este mai permisiv pentru a incuraja acest sistem, dar poate exista riscul ca, in timp, legislatia sa se modifice si sa elimine exceptia de utilizare a banilor in orice scopuri dupa 5 ani. In Germania, tara de unde a fost importat acest sistem, contractele de economisire-creditare sunt folosite doar in scop locativ.
Prin urmare, daca intentionati sa cumparati o masina, electrocasnice sau alte bunuri de folosinta indelungata, este mai prudent sa economisiti prin produsele oferite de bancile comerciale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii