Ce comisioane ai de plata la un contract de economisire-creditare?

Clientii care incheie contracte de economisire-creditare au de plata o serie de comisioane. Conso.ro iti arata sumele de plata, in functie de stadiul contractului.

Ca orice contract bancar, si cele pentru economisire-creditare au asociate o serie de comisioane, atat in etapa de economisire cat si in cea de creditare. Conso.ro va prezinta costurile ce pot aparea pe masura ce se parcurg succesiv toate etapele contractului.

La incheierea contractului


In momentul in care ai semnat contractul, ai de plata automat un comision de deschidere. Valoarea sa este destul de importanta deoarece reprezinta intre 1% (BCR Banca pentru Locuinte) si 1,2% (Raiffeisen Banca pentru Locuinte) din suma contractata, in functie de banca aleasa.

De exemplu, daca suma contractata este de 100.000 lei, atunci vei avea de plata un comision de aproximativ 1.000 lei. Aceasta suma se va retine din depunerile ulterioare, pe care le vei face in contul de economii.

Pe parcursul contractului

Pe perioada de economisire, vei avea de plata doar un comision anual de administrare. Acesta este in prezent de 28 lei la BCR Banca pentru Locuinte si de 36 lei la Raiffeisen Banca Pentru Locuinte.

In perioada de economisire, nu va mai aparea niciun alt comision.

Vei achita comisioane suplimentare doar in momentul in care vei dori sa soliciti un credit locativ, cu dobanda fixa. Comisioanele difera in functie de banca aleasa.

De exemplu, la Raiffeisen Banca pentru Locuinte – ai de plata doar un comision de analiza este de 400 lei.

La BCR Banca pentru Locuinte, creditul nu are asociat un comision de analiza, dar vei achita un comision de administrare de 0,05% din sold, in fiecare luna a perioadei de rambursare a creditului.

La rezilierea contractului

In cazul in care vrei sa reziliezi contractul inainte de termen, poti suporta un comision suplimentar. Acest comision apare atunci cand vrei sa retragi sumele economisite imediat. In aceste situatii, bancile aplica un comision de penalizare de 1%.

Desi valoarea comisionului este aceeasi, baza de calcul este diferita intre banci: la BCR Locuinte, acest comision se aplica la suma contractata, in timp ce la Raiffeisen Locuinte – doar la soldul economisit.

Acest comision poate fi evitat atunci cand clientul cere ca sumele sa fie retrase dupa minim 3 luni de la data solicitarii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

Inapoi sus