Cheltuielile neprevazute sunt uneori sursa unor gauri considerabile in buget din cauza faptului ca nu avem exercitiul gestionarii lor, nu am studiat din timp alternativele si nu avem suficiente informatii despre raportul pret/valoare.
Care sunt sansele sa cumparati 1 kg de portocale cu 50 de lei? Destul de mici putem presupune, de vreme ce vedeti pretul acestora zilnic cand treceti prin hipermarketuri iar daca un comerciant chiar va cere 50 de lei pentru un kg puteti amana linistiti achizitia pana cand dati de o oferta mai buna, cel mai probabil chiar dupa colt.
Ce se intampla insa cand medicul stmatolog, fix dupa ce v-a extras trei dinti, va propune niste implanturi dintr-un material minune care costa insa cam 3.000 euro/implant? Daca nu aveti banii e simplu de dat un raspuns, dar daca ii aveti si sunteti cumva bulversati dupa o extractie tripla, nu aveti vreme de studii de piata (daca e vorba de dintii din fata e si scuzabil) si medicul pare destul de profesionist, sunt sanse mari sa acceptati.
Povestea mi-a fost relatata de un amic ce a descoperit apoi ca ar fi putut iesi mult mai ieftin dupa o astfel de operatiune daca ar fi studiat dinainte mai multe oferte, s-ar fi documentat mai bine despre materiale si si-ar fi luat un timp mai mare pentru a decide intre potentialii executanti.
Cand ai dubii, amana decizia
O prima concluzie care s-ar putea trage din povestea de mai sus, este ca in cazul unor cheltuieli neprevazute, unde nu ai suficiente informatii despre raportul real dintre pret si valoare si nici despre cel dintre cerere si oferta, este ideal sa faci un pas inapoi si sa te documentezi inainte de a lua o decizie.
Altfel, totul devine o loterie si nu te poti plange ulterior ca nu ai putut lua o decizie buna.
Internetul e la un pas distanta si chiar si o cheltuiala neprevazuta, care se cere executata in regim de viteza, nu exclude o documentare rapida privind structura costurilor, ofertele alternative, impresiile fostilor clienti.
Cum gestionam cheltuielile ocazionale?
Spre deosebire de cheltuielile neprevazute, despre care de multe ori nu avem prea multe informatii, in legatura cu cheltuielile ocazionale lucrurile se schimba, stim care este raportul optim intre pret si valoare si nu putem fi luati prin surprindere de preturi fanteziste si oferte “irezistibile”.
Asa incat nu trebuie sa gestionam in acest caz structrura costurilor ci frecventa operatiunilor. Chiar daca stim cat ar trebui sa coste in mod corect un anumit produs sau serviciu, nu ne ajuta cu nimic din perspectiva bugetului familiei daca incepem sa cumparam compulsiv fara sa existe o nevoie reala in spate.
Un exemplu de cheltuieli ocazionale care pot fi scapate de sub control sunt ofertele “last minute” pentru vacante. Cheltuiala cu vacanta este ocazionala, multi pleaca in vacanta de iarna cateva zile si in cea de vara in jur de o saptamana, dar sunt situatii in care cei aflati in baza de date a unor agentii primesc oferte tentante, “last minute”, pentru city break-uri sau chair vacante exotice.
Agentiile care fac astfel de oferte risca sa nu completeze numarul de locuri pentru care au achitat deja costurile si, decat sa piarda niste bani, prefera sa faca discounturi generoase pentru un numar limitat de locuri. Nu e nimic rau sa acceptam astfel de oferte de ultima ora dar nu e nici indicat sa le acceptam chiar pe toate sau aproape toate, mai ales daca in ecuatie trebuie sa intervina salvator si cardul de credit.
Oferte “last minute” vor mai exista astfel incat nu pot fi considerate “oferta vietii” iar satisfactia unor experiente noi poate fi compensate ulterior de constrangerile care vor fi resimtite cand se achita imprumutul pentru aceasta oferta de ultim moment.
Cel mai bun sfat in cazul acestor cheltuieli ocazionale este sa ne fixam mental o anumita limita in bugetul familiei care sa le fie alocata. Sa spunem ca ne vom limita la 20-30% din sumele disponibile lunar dupa ce am achitat restul obligatiilor iar ce nu este cheltuit intr-o luna sa poata fi reportat pentru luna urmatoare cu conditia sa nu depasim aceste sume cumulate indiferent cat de atractiva ar parea oferta pentru astfel de cheltuieli ocazionale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News