Unde ne plasam economiile pentru a nu pierde din valoare?

In contextul discutiilor actuale cu privire la banii de care vom beneficia la pensie, necesitatea economisirii devine tot mai evidenta. Depozitele din banci doboara record dupa record, insa acestea nu mai ofera castiguri deponentilor, ci din contra. Care ar fi alternativele de plasare a economiilor care sa asigure, cel putin, conservarea valorii?

Dobanzile bancare se mentin la niveluri extrem de reduse, pentru ca bancile au surplus de bani pe cara nu reusesc sa il plaseze in credite. In conditiile in care inflatia anuala a ajuns deja la 5%, iar cele mai bune dobanzi abia ajung la 3% pe an, debitorul iese in pierdere daca isi plaseaza banii la banca.

In cazul depozitelor care obtin bonificatii de 1% pe an, sau chiar sub, pierderea este cu atat mai mare.

Dobanzile, mult sub inflatie

In prezent, dobanzi de 3% pe an putem gasi doar pentru depozite de cel putin 24 de luni. TBI Bank ofera o dobanda de 3,3% pe an la depozitele pe 36 de luni si de 3% pe 24 de luni.

Chiar si pentru astfel de depozite, exista banci care acorda bonificatii mult sub 1% pe an. In acest moment, Raiffeisen Bank ofera, pentru depozitul pe 24 si 36 de luni, cea mai redusa dobanda din piata (de 0,8% pe an, respectiv 0,7% pe an).

Pe scadente mai scurte, dobanzile sunt mult diminuate. Spre exemplu, pentru scadenta de o luna rata de dobanda minima este de 0,05%, iar la cea de 3 luni, de 0,15%, ambele fiind oferite de BCR.  La polul opus, TBI Bank afiseaza cele mai mari dobanzi pe aceste scadente, respectiv 1,45% pentru depozitele de 1 luna si 2% pentru cele constituite pe o perioada de 3 luni.

In aceste conditii, in ce isi pot plasa romanii economiile astfel incat sa obtina si un castig de pe urma lor?

Titlurile de stat pentru populatie se lasa asteptate

O varianta teoretica ar fi titlurile de stat pentru populatie insa, in prezent, acestea sunt din nou indisponibile. Dupa doi ani de emisiuni de astfel de instrumente, in cadrul programului Fidelis (2015 si 2016), Ministerul Finantelor Publice a promis lansarea programului Tezaur, prin care populatia ar putea cumpara titluri de stat de la Trezorerie in cadrul unor emisiuni speciale.

Programul ar fi trebuit sa demareze la inceputul acestui an insa pana in prezent nu s-a lansat nicio emisiune de acest gen. Titlurile ar urma sa valoreze un leu, insa dobanda va fi stabilita la fiecare emisiune in parte, in functie de mai multi factori, inclusiv maturitatea.

Pana apar aceste titluri, mai exista varianta plasamentelor in fonduri de investitii. In acest caz, insa, populatia este reticenta sa isi plaseze banii din cauza cunostintelor limitate in domeniu, fapt care atribuie acestor instrumente un risc ridicat.

Fondurile de investitii riscante ofera randamente avantajoare

Insa fondurile de investitii difera in functie de riscul asumat al investitiilor, de la cele conservatoare (in care banii sunt plasati in depozite bancare, titluri de stat sau obligatiuni), la cele moderate (cu investitii mixte, atat in instrumente cu risc scazut cat si in actiuni) sau cu un grad de risc ridicat (investitii in actiuni).

Castigurile oferite de fondurile de investitii sunt, si ele, diferite. In timp ce in cazul fondurilor cu risc redus, randamentul nu depaseste cu mult dobanzile bancare, in cazul celor cu risc ridicat, castigurile pot depasi chiar 30% pe an.

Pe medie, aceste fonduri au avut randamente de doua cifre, in ultimii 5 ani, ajungand la 10,6% in 2017, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF). Randamentul cumulat in ultimii 5 ani a fost de 53%, iar in ultimele 12 luni a ajuns la 13,1%, in medie.

In acest moment sunt 13.000 de investitori in fondurile de investitii de actiuni din Romania, spun reprezentantii Asociatiei. Doar in ultimul an s-a inregistrat o crestere de 34% a numarului de investitori.

Insa, in acest caz, trebuie luat in calcul si riscul presupus de aceste plasamente.

Pentru cei initiati, exista si varianta plasarii economiilor direct pe Bursa. Insa aici riscul este chiar mai ridicat pentru ca investitorul nu are in spate administratorul de fonduri care, prin plasamentele pe care le realizeaza, poate diminua riscul investitiei.

Indicii Bursei de la Bucuresti sunt, in acest moment, la valorile maxime post-criza, fapt care poate aduce castiguri semnificative celor care au investit deja in actiuni cotate sau, in cazul in care scade, pierderi celor care cumpara la aceste valori ridicate. In concluzie, acest tip de investitii necesita un grad de cunostinte financiare mai ridicat si o atentie sporita acordata pietei financiare.

Nu in ultimul rand, exista posibilitatea participarii la Pilonul III de pensii. In acest caz, insa, plasamentele sunt realizate pe termen lung, suma acumulata putand fi utilizata doar in momentul pensionarii (spre deosebire de celelalte instrumente, din care banii se pot retrage relativ usor).


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Cum economisim in vremuri de criza?
Cum economisim in vremuri de criza?

Cei care si-au pastrat economiile in lei vor avea in fata alegeri complicate. Cursul leu-euro ar putea fi pus sub presiune in perioada urmatoare, pe fondul acumularii unui deficit bugetar in crestere si nevoii autoritatilor de a relansa economia stimuland exporturile (ceea ce presupune un curs „competitiv”, a se citi „un leu mai slab”).

23 Aprilie 2020 | Depozite

Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Mai multe articole

Inapoi sus