top banner

Unde ne plasam economiile pentru a nu pierde din valoare?

30 Aprilie 2018 | Autor: Conso

In contextul discutiilor actuale cu privire la banii de care vom beneficia la pensie, necesitatea economisirii devine tot mai evidenta. Depozitele din banci doboara record dupa record, insa acestea nu mai ofera castiguri deponentilor, ci din contra. Care ar fi alternativele de plasare a economiilor care sa asigure, cel putin, conservarea valorii?
Dobanzile bancare se mentin la niveluri extrem de reduse, pentru ca bancile au surplus de bani pe cara nu reusesc sa il plaseze in credite. In conditiile in care inflatia anuala a ajuns deja la 5%, iar cele mai bune dobanzi abia ajung la 3% pe an, debitorul iese in pierdere daca isi plaseaza banii la banca.
In cazul depozitelor care obtin bonificatii de 1% pe an, sau chiar sub, pierderea este cu atat mai mare.
Dobanzile, mult sub inflatie
In prezent, dobanzi de 3% pe an putem gasi doar pentru depozite de cel putin 24 de luni. TBI Bank ofera o dobanda de 3,3% pe an la depozitele pe 36 de luni si de 3% pe 24 de luni.
Chiar si pentru astfel de depozite, exista banci care acorda bonificatii mult sub 1% pe an. In acest moment, Raiffeisen Bank ofera, pentru depozitul pe 24 si 36 de luni, cea mai redusa dobanda din piata (de 0,8% pe an, respectiv 0,7% pe an).
Pe scadente mai scurte, dobanzile sunt mult diminuate. Spre exemplu, pentru scadenta de o luna rata de dobanda minima este de 0,05%, iar la cea de 3 luni, de 0,15%, ambele fiind oferite de BCR.  La polul opus, TBI Bank afiseaza cele mai mari dobanzi pe aceste scadente, respectiv 1,45% pentru depozitele de 1 luna si 2% pentru cele constituite pe o perioada de 3 luni.
In aceste conditii, in ce isi pot plasa romanii economiile astfel incat sa obtina si un castig de pe urma lor?
Titlurile de stat pentru populatie se lasa asteptate
O varianta teoretica ar fi titlurile de stat pentru populatie insa, in prezent, acestea sunt din nou indisponibile. Dupa doi ani de emisiuni de astfel de instrumente, in cadrul programului Fidelis (2015 si 2016), Ministerul Finantelor Publice a promis lansarea programului Tezaur, prin care populatia ar putea cumpara titluri de stat de la Trezorerie in cadrul unor emisiuni speciale.
Programul ar fi trebuit sa demareze la inceputul acestui an insa pana in prezent nu s-a lansat nicio emisiune de acest gen. Titlurile ar urma sa valoreze un leu, insa dobanda va fi stabilita la fiecare emisiune in parte, in functie de mai multi factori, inclusiv maturitatea.
Pana apar aceste titluri, mai exista varianta plasamentelor in fonduri de investitii. In acest caz, insa, populatia este reticenta sa isi plaseze banii din cauza cunostintelor limitate in domeniu, fapt care atribuie acestor instrumente un risc ridicat.
Fondurile de investitii riscante ofera randamente avantajoare
Insa fondurile de investitii difera in functie de riscul asumat al investitiilor, de la cele conservatoare (in care banii sunt plasati in depozite bancare, titluri de stat sau obligatiuni), la cele moderate (cu investitii mixte, atat in instrumente cu risc scazut cat si in actiuni) sau cu un grad de risc ridicat (investitii in actiuni).
Castigurile oferite de fondurile de investitii sunt, si ele, diferite. In timp ce in cazul fondurilor cu risc redus, randamentul nu depaseste cu mult dobanzile bancare, in cazul celor cu risc ridicat, castigurile pot depasi chiar 30% pe an.
Pe medie, aceste fonduri au avut randamente de doua cifre, in ultimii 5 ani, ajungand la 10,6% in 2017, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF). Randamentul cumulat in ultimii 5 ani a fost de 53%, iar in ultimele 12 luni a ajuns la 13,1%, in medie.
In acest moment sunt 13.000 de investitori in fondurile de investitii de actiuni din Romania, spun reprezentantii Asociatiei. Doar in ultimul an s-a inregistrat o crestere de 34% a numarului de investitori.
Insa, in acest caz, trebuie luat in calcul si riscul presupus de aceste plasamente.
Pentru cei initiati, exista si varianta plasarii economiilor direct pe Bursa. Insa aici riscul este chiar mai ridicat pentru ca investitorul nu are in spate administratorul de fonduri care, prin plasamentele pe care le realizeaza, poate diminua riscul investitiei.
Indicii Bursei de la Bucuresti sunt, in acest moment, la valorile maxime post-criza, fapt care poate aduce castiguri semnificative celor care au investit deja in actiuni cotate sau, in cazul in care scade, pierderi celor care cumpara la aceste valori ridicate. In concluzie, acest tip de investitii necesita un grad de cunostinte financiare mai ridicat si o atentie sporita acordata pietei financiare.
Nu in ultimul rand, exista posibilitatea participarii la Pilonul III de pensii. In acest caz, insa, plasamentele sunt realizate pe termen lung, suma acumulata putand fi utilizata doar in momentul pensionarii (spre deosebire de celelalte instrumente, din care banii se pot retrage relativ usor).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii