top banner

Unde gasim cele mai bune dobanzi in euro?

24 Noiembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Unde gasim cele mai bune dobanzi in euro?

Foto Unsplash.com

Titlurile de stat in euro emise anterior si care se tranzactioneaza cu discount ofera randamente superioare depozitelor la termen.
Ultima emisiune de titluri de stat pentru populatie din cadrul programului Fidelis (tranzactionabile la bursa) lansata in septembrie a oferit dobanzi in euro de 1,85% la un an si 2,65% la doi ani. 
Nu pare o oferta care sa surclaseze net bancile din acest punct de vedere, in ciuda absentei impozitului pe dobanda. 
De exemplu, la 12 luni cea mai mare dobanda la termen in euro o ofera ProCredit Bank cu 2,6%, urmata de Banca Romaneasca cu 2,25% si Patria Bank cu un depozit la termen cu 2% dobanda. 
Iar la 2 ani avem pe primul loc 3 banci cu o dobanda de 2% (Banca Transilvania, TBI Bank si ProCredit), urmatoarele locuri propunand doar o dobanda de 1,25% (Libra si Patria Bank). 
Dupa cum se vede, bancile prefera sa stimuleze mai mult economisirea pe termen scurt aici spre deosebire de economisimrea in lei ce primeste dobanzi mai mari la depozitele cu scadenta de peste 12 luni. 
Disconturi apreciabile in orizontul 2024-2026.
Daca ultimele emisiuni Fidelis nu au reprezentat cea mai buna oportunitate pentru cei care vor sa economiseasca in euro, nu acelasi lucru se poate spune despre emisiunile mai vechi, listate anterior, si care se tranzactioneaza deja cu discounturi apreciabile. 
De pilda emisiunea R2612AE (obligatiuni cu scadenta in decembrie 2026), lansata in decembrie 2021 si cu scadenta la 5 ani, cu dobanzi de 1,8%, se tranzactiona pe 23 noiembrie la 91% din valoarea nominala fapt ce asigura un randament anual de 4,5%. 
Emisiunile de obligatinui se coteaza la bursa ca procente din valoarea nominala iar prezenta discounturilor arata ca investitorii noi nu mai sunt multumiti cu dobanzile primite de primii investitori si sunt dispusi sa cumpere doar la randamente mai mari.
Emisiunea R2610AE (scadenta in octombrie 2026) care poarta o dobanda a cuponului de 1,6% se tranzactioneaza la 89,7% din valoarea nominala iar randamentul oferit cumparatorilor este de 4,4%. 
Similar, emisiunea R2603AE, cu un cupon initial de 1,55% pe an, propune celor care cumpara acum obligatiuni listate un randament de 4,2%, ca si emisiunea R2508AE unde cuponul initial era de 2% (emitere in august 2020). 
In cazul emisiunii R2512AE, unde cuponul initial era de 1,85%, randamentul este ceva mai mare, 4,5%, iar tranzactiile se fac la o valoare de 94%. 
Abia emisiunea R2409AE, scadenta in septembrie 2024, se tranzactioneaza usor peste valoarea nominala (randament de 2,59%, sub dobanda cuponului, de 2,65%).
Mai avem emisiunea R2406AE, scadenta in iunie 2024 si care ofera un cupon de 2,3%, din acest motiv tranzactionandu-se cu discount (99,4%) iar randamentul oferit este de 2,9%. 
Pe masura ce scadentele se scurteaza randamentele se reduc la randul lor iar cea mai “scurta” emisiune de titluri de stat listata, cu scadenta in aprilie 2024 (R2404AE) se tranzactioneaza cu o mica prima (100,1%) si ofera un randament de numai 1,5%.  
Sa spunem ca in cazul obligaitunilor listate, cumparatorul va plati dobanda vanzatorului pentru perioada detinerii obligatiunii, dobanda care este prinsa in cotatii (cotatiile “clean”sunt cele fara dobanda inclusa dar avem si cotatiile echivalente in platformele brokerilor) iar comisionul brokerului pentru o tranzactie cu titluri de stat este in general de 0,1%.
De ce este bine sa ne diversificam?
Desi in ultima vreme cei care au mizat pe lei au castigat mai bine din dobanzi decat cei care economiseau in euro (dobanzile la euro plus deprecierea leului fata de euro nu depaseau dobanzile la lei), lucrurile se pot schimba in contextul turbulentelor externe si dezechilibrelor interne (deficite mari de cont curent si comercial) iar…paza buna trece primejdia rea.
Mai ales ca incep sa apara semnale de alarma trase de bancile de investitiil. România, Cehia și Ungaria s-ar putea confrunta în 2023 cu crize ale cursului de schimb, pe măsură ce provocările fiscale și cele externe cresc, aratau recent analiștii băncii japoneze Nomura, citați de Bloomberg. In acest context, pastrarea economiilor in mai multe cosuri valutare poate fi o decizie inteleapta. 
Pentru a identifica cele mai avantajoase depozite la termen utilizati comparatoarele Conso. 

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Statul semnalizeaza ca vrea sa se imprumute mai ieftin de la populatie in lei, dar mai scump in euro iar noua emisiune Fidelis este concurata puternic de cele mai bune dobanzi bancare la termen in moneda nationala, contrar modului in care decurgeau lucrurile pana acum.

29 Noi 2022 | Depozite
Este momentul pentru alegerea depozitelor pe termen lung?

Este momentul pentru alegerea depozitelor pe termen lung?

Primul semnal mai consistent de scadere a inflatiei repune pe tapet cautarea momentului optim pentru a face depozite pe scadente mai mari de un an, cele mai bine remunerate.

16 Noi 2022 | Depozite
Avem un nou puseu de crestere pentru dobanzile la termen

Avem un nou puseu de crestere pentru dobanzile la termen

Ministerul Finantelor da tonul in concertul majorarii randamentelor, cu dobanzi in urcare cu aproximativ un punct procentual la ultima emisiune din noiembrie pentru titlurile de stat aferente programului Tezaur.

03 Noi 2022 | Depozite
Leu, euro sau dolar? In ce este mai bine sa economisim si sa ne imprumutam

Leu, euro sau dolar? In ce este mai bine sa economisim si sa ne imprumutam

Cursul leu-euro a parasit in vara stabilitatea cu care ne obisnuise in ultimele luni, cand oscilase putin in jurul valorii de 4,94 lei, dar per total cei care au economisit in lei sunt in castig in 2022 fata de cei care au economisit in euro.

01 Noi 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii