top banner

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

17 Mai 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Foto Unsplash.com

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.
Inflatia raportata in aprilie 2024 a fost de 5,9% fata de aprilie 2023, pe fondul reducerii presiunii preturilor la marfurile alimentare (crestere anuala de numai 2%, in comparatie cu marfurile nealimentare care au avansat cu 7% sau cu serviciile, cu o crestere de 10% in ultimele 12 luni). Si, cel mai probabil, tendinta de scadere va continua, posibil chiar se va accentua in perioada urmatoare.
Cum ultima oferta Tezaur care a inceput din 13 mai implica o dobanda de 6% pentru cei care vor sa isi plaseze banii pe un an si 6,85% pentru plasamentele pe 3 ani, foarte probabil in cazul acestei emisiuni o sa putem vorbi peste 1 an de castiguri in termeni reali pentru investitori. 
Ce banci ofera deponentilor un castig net comparabil cu inflatia?
Cum titlurile de stat nu sunt impozabile, iar dobanzile bancare sunt taxate cu 10% impozit retinut la sursa, pentru a face o comparatie intre randamentele reale (raportate la inflatie) ar trebui sa le asezam pe aceleasi coordonate. 
Pentru un depozit, pentru ca randamentul net sa fie cel putin 5,9%, cat a fost raportata inflatia in aprilie, ar trebui ca banca sa fi oferit in urma cu un an o dobanda de minim 6,55%. 
Daca inflatia va confirma prognozele si va continua sa scada, sunt sanse ca multe dintre ofertele bancilor existente la acest moment sa ofere randamente real pozitive.
Mai mult, in acest moment exista doua banci care au  oferte la un an care depasesc chiar actualul nivel al ratei inflatiei -TBI Bank (depozitul Simplu Online-dobanda 6,85% si depozitul Simplu-dobanda 6,65%) si ProCredit Bank (dobanda la un an de 6,55%).
6% este o borna greu de atins si de dividende
Pe site-ul BVB exista o rubrica speciala dedicata dividendelor aprobate in aprilie din profitul anului 2023 (Info dividend) de unde putem afla atat valoarea bruta a dividendelor votate in AGA cat si randamentul la dividend pentru actiunile in cauza (ce procent din pretul actiunii il reprezinta dividendul) reusind in acest mod sa le comparam cu dobanzile la termen. 
Companiile care ofera randament la divident de peste 5% sunt -Hidroelectrica (10,3%), SIF Hoteluri (9,9%), Comelf (8,3%), Turbomecanica (7,8%), Nuclearelectrica (7,7%), Farmaceutica Remedia (7%), Alumil (7%), Evergent Investment (6,4%), OMV Petrom (6%-cu posibilitatea acordarii unui dividend suplimentar in toamna), Aquila (5,8%), BRD (5,6%), Turism, hoteluri,restaurante Marea Neagra (5,4%), Transilvania Broker de Asigurari (5,3%). 
Dupa cum se observa, sunt doar 9 societati care acorda dividende brute de cel putin 6%, iar daca ne raportam la dividendul net (impozitul e de 8% in acest caz) si la comparatia cu dobanda neta de 6% a titlurilor de stat, doar 7 companii pot bate prin dividend randamentul oferit de titlurile de stat la un an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii