Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa. 

Pentru cel mai urmarit program, Fidelis, noutatea o reprezinta scaderea randamentelor, astfel incat avem deja depozite la termen care ofera mai mult decat titlurile ce vor fi listate la bursa. Avem in vedere titlurile de stat cu scadenta la un an care pot fi cumparate intre 1 si 19 martie avand un cupon de 2,85%. 

Dobanda sub 3% la titlurile in lei pe un an

Or, exista in acest moment oferte care arata mai bine in piata bancara, incluzand aici si impozitul pe dobanda. De pilda, TBI Bank ofera 3,8% la depozitul online si 3,4% la depozitul “Simplu”, iar BRCI plateste 3,6% la depozitul la temen. 

In plus, desi subscrierea nu se comisioneaza in cazul titlurilor de stat ce urmeaza sa fie listate la bursa, la vanzare brokerii iau de regula 0,2% din valoarea tranzactiei. Astfel incat in final, castigul net din titlurile de stat listate la bursa ar fi mai mic in cazul cand se alege vanzarea inainte de scadenta.

Pentru maturitatea de 3 ani, dobanda aferenta titlurilor de stat listate va fi de 3,1%. Si aici avem banci care stau mai bine-TBI Bank cu depozitul online (4,2% dobanda) si depozitul Simplu (3,8%) dar si CEC Bank cu depozitul online (3,5% dobanda). 

Se observa de asemenea scaderea destul de accentuata a randamentelor din ultima vreme. In august 2020 dobanzile titlurilor de stat din cadrul programului Fidelis erau de 4% la scadenta de 2 ani si 4,5% la scadenta de 4 ani, iar in decembrie anul trecut am avut dobanzi de 3% la scadenta de un an si 3,5% la 3 ani. 

Cum stam cu dobanda la euro

Daca in cazul plasamentelor in lei avem deja competitie intre stat si banci, pe partea titlurilor de stat in euro nu exista asa ceva. Chiar daca randamentele sunt si aici in scadere, dobanda de 1,55% pe an pentru titlurile scadente in 2026 nu are corespondent pe piata bancara. 

Cel mai mare randament gasit este de 1% pentru depozitul Simplu de la TBI ce are o maturitate de numai 3 ani. Sa nu uitam insa ca precedentele doua emisiuni Fidelis cu titluri de stat in euro aveau in 2020 dobanzi de 2% si 1,85% deci avem deja un trend de scadere conturat si pentru valuta. 

Nici Programul Tezaur nu mai este ce a fost

In intervalul 01-29 martie sunt scoase la vanzare si titluri de stat in cadrul programului Tezaur (se pot subscrie prin Trezorerii si Posta, se pot rascumpara in avans dar in acest caz se pierde dobanda). 

Dobanzile sunt de 2,85% la un an, 3,1% la 3 ani si 3,25% la 5 ani. Si aici avem o scadere vizibila fata de dobanzile ce erau platite la titlurile lansate in februarie-3% la un an, 3,3% la 3 ani si 3,45% la 5 ani. Iar in ianuarie, pe aceleasi scadente aveam 3,25%, 3,5% si 3,75%. 

In numai doua luni, dobanzile oferite populatiei au scazut cu 0,4-0,5%. Iar fata de februarie 2020 corectia e chiar mai dramatica, avand in vedere ca titlurile la 2 ani aveau atunci dobanzi de 4,5% iar cele la 5 ani de 5%. 

In februarie 2020, rata anuala a inflatiei era de 3,6% dar in ianuarie 2021 am avut 2,99%, ceea ce denota ca scaderea dobanzilor la titlurile de stat a luat-o inaintea diminuarii ratei inflatiei, reducerea acesteia fiind mai blanda, de sub un procent.
Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus