top banner

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

02 Martie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa. 
Pentru cel mai urmarit program, Fidelis, noutatea o reprezinta scaderea randamentelor, astfel incat avem deja depozite la termen care ofera mai mult decat titlurile ce vor fi listate la bursa. Avem in vedere titlurile de stat cu scadenta la un an care pot fi cumparate intre 1 si 19 martie avand un cupon de 2,85%. 

Dobanda sub 3% la titlurile in lei pe un an

Or, exista in acest moment oferte care arata mai bine in piata bancara, incluzand aici si impozitul pe dobanda. De pilda, TBI Bank ofera 3,8% la depozitul online si 3,4% la depozitul “Simplu”, iar BRCI plateste 3,6% la depozitul la temen. 

In plus, desi subscrierea nu se comisioneaza in cazul titlurilor de stat ce urmeaza sa fie listate la bursa, la vanzare brokerii iau de regula 0,2% din valoarea tranzactiei. Astfel incat in final, castigul net din titlurile de stat listate la bursa ar fi mai mic in cazul cand se alege vanzarea inainte de scadenta.

Pentru maturitatea de 3 ani, dobanda aferenta titlurilor de stat listate va fi de 3,1%. Si aici avem banci care stau mai bine-TBI Bank cu depozitul online (4,2% dobanda) si depozitul Simplu (3,8%) dar si CEC Bank cu depozitul online (3,5% dobanda). 

Se observa de asemenea scaderea destul de accentuata a randamentelor din ultima vreme. In august 2020 dobanzile titlurilor de stat din cadrul programului Fidelis erau de 4% la scadenta de 2 ani si 4,5% la scadenta de 4 ani, iar in decembrie anul trecut am avut dobanzi de 3% la scadenta de un an si 3,5% la 3 ani. 

Cum stam cu dobanda la euro

Daca in cazul plasamentelor in lei avem deja competitie intre stat si banci, pe partea titlurilor de stat in euro nu exista asa ceva. Chiar daca randamentele sunt si aici in scadere, dobanda de 1,55% pe an pentru titlurile scadente in 2026 nu are corespondent pe piata bancara. 

Cel mai mare randament gasit este de 1% pentru depozitul Simplu de la TBI ce are o maturitate de numai 3 ani. Sa nu uitam insa ca precedentele doua emisiuni Fidelis cu titluri de stat in euro aveau in 2020 dobanzi de 2% si 1,85% deci avem deja un trend de scadere conturat si pentru valuta. 

Nici Programul Tezaur nu mai este ce a fost

In intervalul 01-29 martie sunt scoase la vanzare si titluri de stat in cadrul programului Tezaur (se pot subscrie prin Trezorerii si Posta, se pot rascumpara in avans dar in acest caz se pierde dobanda). 

Dobanzile sunt de 2,85% la un an, 3,1% la 3 ani si 3,25% la 5 ani. Si aici avem o scadere vizibila fata de dobanzile ce erau platite la titlurile lansate in februarie-3% la un an, 3,3% la 3 ani si 3,45% la 5 ani. Iar in ianuarie, pe aceleasi scadente aveam 3,25%, 3,5% si 3,75%. 

In numai doua luni, dobanzile oferite populatiei au scazut cu 0,4-0,5%. Iar fata de februarie 2020 corectia e chiar mai dramatica, avand in vedere ca titlurile la 2 ani aveau atunci dobanzi de 4,5% iar cele la 5 ani de 5%. 

In februarie 2020, rata anuala a inflatiei era de 3,6% dar in ianuarie 2021 am avut 2,99%, ceea ce denota ca scaderea dobanzilor la titlurile de stat a luat-o inaintea diminuarii ratei inflatiei, reducerea acesteia fiind mai blanda, de sub un procent.



Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii