top banner

Statul ofera dobanzi mai mici populatiei decat bancilor

31 Mai 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Statul ofera dobanzi mai mici populatiei decat bancilor
Dobanzile la care statul se imprumuta de la investitorii institutionali, in lei si valuta, pe piata interna si pe cea externa, sunt semnificativ mai mari decat cele oferite populatiei pentru certificatele de trezorerie.
Guvernul a iesit saptamana trecuta pe pietele externe cu emisiuni de obligatiuni de 1,75 miliarde dolari pe 5,5 ani si pe 12 ani, pentru care va plati dobanzi in dolari de 5,2%-5,9% pe an. 
Randamente de peste 5% la titlurile de stat in dolari
Randamentul oferit investitorilor pentru emisiunea pe 5,5 ani in valoare de 1 miliard dolari a fost T+2,4% iar pentru cea pe 12 ani in valoare de 0,75 miliarde dolari de T+3,1%, unde T este randamentul titlurilor trezoreriei SUA la maturitati similare. 
In acest moment, atat titlurile pe 5 ani cat si cele pe 10 ani se tranzactioneaza in SUA la randamente de 2,8%. Cu alte cuvinte, statul roman se imprumuta in dolari pe 5,5 ani cu dobanzi de circa 5,2% si pe 12 ani cu dobanzi de aproximativ 5,9%. 
Populatia a avut ultima oara acces la titluri in valuta pentru datoria publica in decembrie 2021, cand s-au oferit dobanzi de 1,8% pentru titlurile in euro scadente in 2026 in cadrul programului Fidelis (titluri de stat pentru populatie listate la bursa). 
In acest moment, titlurile respective se tranzactioneaza deja cu discount (95,4% a fost cotatia la inchiderea sedintei de tranzactionare din 27 mai), cumparatorii asteptand deja randamente mai bune.  
Cum se petrec lucrurile la imprumuturile statului in lei
Titlurile de stat cu scadenta de 10 ani oferite bancilor au ajuns la un randament de 8,2%, iar pe scadentele de 6 ani s-a depasit de asemenea pragul de 8%. La 6 luni, statul se imprumuta cu aproape 7%. 
Cat primeste populatia? Ultima emisiune de certificate de trezorerie pentru populatie in cadrul programului Tezaur (se cumpara prin Trezorerii si Posta) avea dobanzi de 5,5% la un an si de 6,15% la 3 ani. Ramane de vazut cum vor fi ajustate acestea in iunie, inflatia fiind asteptata la valori superioare celei din aprilie.
Ce dobanzi primeste populatia de la banci?
Cea mai mare dobanda la termen de 12 luni la euro este de 0,5% (Idea Bank si TBI Bank), asta in conditiile in care sunt destul de multe banci care nu mai ofera aceasta optiune (conturi curente si depozite in euro), urmate de Banca Romaneasca si ProCredit Bank cu 0,4%. Iar la dolari avem maxim 1,1% la un an, in oferta Garanti BBVA, pe urmatoarele locuri fiind Vista Bank cu 0,7% si OTP Bank cu 0,6% .
La lei, la 12 luni dobanda maxima la depozite ajunge la 6% la depozitele online ale TBI Bank (5,4% net, dupa aplicarea impozitului pe dobanda). Urmeaza ProCredit (5,5%) si Alpha Bank (4%)
Dobanda maxima in lei la care are in prezent acces populatia este la depozitele cu scadentala 3 ani -7% pe an (6,3% net, si tot la TBI Bank).
Pentru a alege cea mai buna oferta, accesati comparatorul Conso pentru depozite la termen.
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Cele mai bune solutii de economisire pe termen scurt

Cele mai bune solutii de economisire pe termen scurt

Depozit la o luna cu optiunea de capitalizare sau cont de economii? Iata cele mai avantajoase solutii pentru cei care nu vor sa isi imobilizeze banii o perioada mai lunga si cauta randamente mai bune decat in cazul contului curent.

21 Iun 2022 | Depozite
Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

Noua oferta a Trezoreriei la titlurile de stat pentru populatie este semnificativ peste oferta bancilor la depozite. Insa deja unele banci au ridicat manusa Ministerului Finantelor si au majorat semnificativ dobanzile.

07 Iun 2022 | Depozite
Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Sa primesti dobanda de 8-9% parea un vis frumos in urma cu un an, accesibil doar detinatorilor de obligatiuni corporative listate, dar iata ca depozitele la termen au inceput sa se apropie tot mai mult de aceasta borna.

18 Mai 2022 | Depozite
BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

Cresterea mai agresiva a dobanzii de politica monetara operata de BNR pe 10 mai, de la 3% la 3,75%, nu acopera decalajul dintre tara noastra si Cehia, Polonia sau Ungaria unde bancile centrale au sarit deja de 5%. Cu toate acestea, decizia BNR va avea efecte si asupra creditelor, si asupra depozitelor in moneda nationala.

12 Mai 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii