top banner

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

14 Februarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Foto Unsplash.com

Mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozite, pentru inceput in special in zona ofertelor pe termen lung sau a celor promotionale. 
Estimarile privind inflatia cu o singura cifra pe final de an si o lichiditate excedentara in zona interbancara au determinat mai multe banci sa fie mai putin generoase cu deponentii in ultima vreme. 
De pilda, Eximbank a redus recent dobanda depozitului Plus, pentru sumele noi aduse in banca, un produs care are scadenta la 6 luni, de la 8,5% la 8%.
Demn de remarcat este insa strategia diferita adoptata in ceea ce priveste versiunea in euro a depozitului Plus, care are o crestere a dobanzilor.
Astfel, de la 2% la 6 luni si 2,25% la 12 luni, dobanzile au urcat la 2,50%, respectiv 2,65%. O decizie care poate fi pusa in legatura cu anuntul BCE privind continuarea politicii de majorare a dobanzilor in spatiul euro. 
ING Bank a redus dobanda depozitului Bonus la inceputul anului de la 7% la 6%. Acest depozit are o scadenta la 4 luni si este destinat sumelor noi de bani care intra in conturile clientilor avand, ca si in cazul Eximbank, un randament superior depozitelor standard din oferta bancii cu scadenta apropiata (de pilda, la 6 luni dobanda pentru un depozit la termen este la ING de 4,75% in acest moment). 
Si campionii economisirii scad dobanzile pe termen lung
Intesa Sanpaolo Bank a redus la randul sau dobanda depozitului la 9 luni, un produs folosit de banca drept carlig de marketing. De la 9,25% in sucursale si 9,50% pentru depozitele online, randamentele au fost modificate recent la 8,25%, respectiv 8,5%. 
Similar, dobanda oferita pentru planul de acumulare a fost redusa de la 9% la 8,5% (utilizarea produsului presupune depunerea lunara a unor anumite sume de bani, in limita a maxim 10.000 lei).
La inceputul anului TBI Bank operase la randul sau o reducere a dobanzilor pentru depozitele pe termen lung.
Astfel, dobanda la depozitele online constituite pe 24 luni a fost redusa cu 0,6 puncte procentuale (de la 9,60% la 9%), cea pentru depozitele la 36 luni cu 1,3 puncte procentuale (de la 9,8% la 8,50%), cea pentru depozitele la 48 luni cu 1,9 pp (de la 9,9% la 8%) iar cea pentru depozitele la 5 ani cu 2,5 pp (de la 10% la 7,5%). 
Banca a operat simultan majorari de dobanzi pentru scadentele scurte, intre 1 si 12 luni, de amplitudine mult mai mica insa (intre 0,3 pp si 0,5 pp), un semn ca mizeaza pe o scadere a dobanzilor, dar nu intr-un ritm foarte accelerat. 
De altfel, chiar si la o scadere a inflatiei anualizate in zona a 8-9% pe final de an, randamentul depozitelor cu scadenta de pana la un an ar ramane real-negativ la majoritatea bancilor daca tinem cont si de impozitul de 10% pe dobanda datorat statului. 
Asta dupa ce, pe toata durata anului 2022, deponentii au fost supusi unei adevarate represiuni financiare, cu o inflatie care a depasit la un moment dat 16%, in vreme ce majoritatea dobanzilor la termen au ramas cu o singura cifra. 
Cum s-au comportat dobanzile titlurilor de stat
In decembrie 2022 Ministerul Finantelor oferea titluri de stat in cadrul programului Tezaur la dobanzi de 7,65% la un an si 7,80% la doi ani (randament este net in acest caz, nu exista impozit pe dobanda la titluri de stat).
In ianuarie, am avut deja o scadere a randamentelor, dobanzile fiiind de 7,35% la un an, 7,60 la doi ani si 8% la 3 ani. 
Luna februarie a venit cu o noua ajustare in jos, de mai mica amplitudine insa-7,20% la un an, 7,50% la doi ani si 8% la 3 ani (aici dobanda a ramas pe loc). 
Cum se vede, si in acest caz avem conturat un trend de scadere a dobanzilor. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Pana pe 10 aprilie, cei interesati de titlurile de stat in euro pot plasa banii intr-o noua emisiune Fidelis la dobanzi care se apropie de 6% pe an, un randament deja apropiat de cel al economisirii in lei.

27 Mar 2023 | Depozite
De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.

07 Mar 2023 | Depozite
Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Depozitele pe termen de 3 ani au inceput sa aiba dobanzi mai mici decat cele pe un an la mai multe banci, semn ca lichiditatea buna din sistem si previziunile de scadere a inflatiei au redus presiunile de finantare pe termen lung.

27 Ian 2023 | Depozite
Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Chiar daca ne-am obisnuit cu ideea ca doar un imprumut in dificultate poate fi rescadentat, ajustat la un nou indice sau inghetat o perioada, in urma discutiilor cu banca, si in cazul depozitelor exista acum loc de negociere.

08 Dec 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii