top banner

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

14 Februarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Foto Unsplash.com

Mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozite, pentru inceput in special in zona ofertelor pe termen lung sau a celor promotionale. 
Estimarile privind inflatia cu o singura cifra pe final de an si o lichiditate excedentara in zona interbancara au determinat mai multe banci sa fie mai putin generoase cu deponentii in ultima vreme. 
De pilda, Eximbank a redus recent dobanda depozitului Plus, pentru sumele noi aduse in banca, un produs care are scadenta la 6 luni, de la 8,5% la 8%.
Demn de remarcat este insa strategia diferita adoptata in ceea ce priveste versiunea in euro a depozitului Plus, care are o crestere a dobanzilor.
Astfel, de la 2% la 6 luni si 2,25% la 12 luni, dobanzile au urcat la 2,50%, respectiv 2,65%. O decizie care poate fi pusa in legatura cu anuntul BCE privind continuarea politicii de majorare a dobanzilor in spatiul euro. 
ING Bank a redus dobanda depozitului Bonus la inceputul anului de la 7% la 6%. Acest depozit are o scadenta la 4 luni si este destinat sumelor noi de bani care intra in conturile clientilor avand, ca si in cazul Eximbank, un randament superior depozitelor standard din oferta bancii cu scadenta apropiata (de pilda, la 6 luni dobanda pentru un depozit la termen este la ING de 4,75% in acest moment). 
Si campionii economisirii scad dobanzile pe termen lung
Intesa Sanpaolo Bank a redus la randul sau dobanda depozitului la 9 luni, un produs folosit de banca drept carlig de marketing. De la 9,25% in sucursale si 9,50% pentru depozitele online, randamentele au fost modificate recent la 8,25%, respectiv 8,5%. 
Similar, dobanda oferita pentru planul de acumulare a fost redusa de la 9% la 8,5% (utilizarea produsului presupune depunerea lunara a unor anumite sume de bani, in limita a maxim 10.000 lei).
La inceputul anului TBI Bank operase la randul sau o reducere a dobanzilor pentru depozitele pe termen lung.
Astfel, dobanda la depozitele online constituite pe 24 luni a fost redusa cu 0,6 puncte procentuale (de la 9,60% la 9%), cea pentru depozitele la 36 luni cu 1,3 puncte procentuale (de la 9,8% la 8,50%), cea pentru depozitele la 48 luni cu 1,9 pp (de la 9,9% la 8%) iar cea pentru depozitele la 5 ani cu 2,5 pp (de la 10% la 7,5%). 
Banca a operat simultan majorari de dobanzi pentru scadentele scurte, intre 1 si 12 luni, de amplitudine mult mai mica insa (intre 0,3 pp si 0,5 pp), un semn ca mizeaza pe o scadere a dobanzilor, dar nu intr-un ritm foarte accelerat. 
De altfel, chiar si la o scadere a inflatiei anualizate in zona a 8-9% pe final de an, randamentul depozitelor cu scadenta de pana la un an ar ramane real-negativ la majoritatea bancilor daca tinem cont si de impozitul de 10% pe dobanda datorat statului. 
Asta dupa ce, pe toata durata anului 2022, deponentii au fost supusi unei adevarate represiuni financiare, cu o inflatie care a depasit la un moment dat 16%, in vreme ce majoritatea dobanzilor la termen au ramas cu o singura cifra. 
Cum s-au comportat dobanzile titlurilor de stat
In decembrie 2022 Ministerul Finantelor oferea titluri de stat in cadrul programului Tezaur la dobanzi de 7,65% la un an si 7,80% la doi ani (randament este net in acest caz, nu exista impozit pe dobanda la titluri de stat).
In ianuarie, am avut deja o scadere a randamentelor, dobanzile fiiind de 7,35% la un an, 7,60 la doi ani si 8% la 3 ani. 
Luna februarie a venit cu o noua ajustare in jos, de mai mica amplitudine insa-7,20% la un an, 7,50% la doi ani si 8% la 3 ani (aici dobanda a ramas pe loc). 
Cum se vede, si in acest caz avem conturat un trend de scadere a dobanzilor. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii